A més de nucli del poble, el castell era el punt neuràlgic del sistema de defensa que també contenia una muralla, de la qual en queda una torre de defensa. El castell va ser molt reformat entre els segles XVI i XVIII. Ara, es conserva en estat delicat una gran planta quadrada, amb torre mestra i pati d'armes. El complex arquitectònic que formen el castell, l'església i la plaça porticada va ser declarat conjunt històric artístic al 1970. L'alcadessa de Santa Pau, Esther Badosa, i la marquesa d'Argençola, Milagros de Sarriera, van signar el document de cessió del castell el passat dijous al migdia a la sala de plens de l'Ajuntament. En el decurs de l'acte, la marquesa va celebrar que, després d'anys de negociacions amb diferents ajuntaments, la concreció d'un projecte viable hagi permès la cessió. "Estic feliç que es pugui reconstruir i sigui un incentiu per Santa Pau i el conjunt de la Garrotxa", va dir.

A través del conveni, la propietat ha cedit l'ús del castell a l'Ajuntament per cinquanta anys. També s'ha acordat la constitució d'una comissió de seguiment formada per tres representants de l'Ajuntament i altres tres de la propietat. La primera actuació serà presentar el projecte de recuperació del monument a la convocatòria de l'1% cultural del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Després, segons l'alcaldessa, començaran les obres de consolidació de l'estructura i l'adequació de la planta baixa. El cost del finançament del projecte de consolidació encara està per determinar. La previsió és que la Comissió pugui donar dades econòmiques en el termini d'un mes.

I que, en el termini de 6 anys, el castell sigui visitable. L'alcaldessa va avançar que un cop estigui en servei, la planta baixa del monument acollirà un centre d'interpretació interactiu del territori, un petit auditori, una sala de lectura de temàtiques medievals i una cafeteria. Badosa ha puntualitzat que el pla d'ús de la planta baixa encara s'ha d'acabar de consensuar.

Obres

En referència a les obres de consolidació, el temps estimat és d'uns tres anys i mig. L'arquitecte responsable del projecte, Juan José Espinós, ha explicat que la rehabilitació suposarà aprofitar les tècniques actuals per retornar al punt de màxim esplendor un edifici construït en base a diferents sistemes en un període de centenars d'anys. Va concretar que, ara mateix, té lloc una presa de dades de les bigues per aprofitar parts de l'estructura de fusta original. També ha apuntat que s'hauran de treure totes les teules, emagatzemar-les i tornar-les a posar.

Propietat

La filla de la marquesa d'Argençola, Mariana Delas, ha explicat que la propietat del castell va deslligada de la títol de la baronia de Santa Pau, que és de la dissenyadora Agatha Ruiz de la Prada. Delas ha indicat que, fins a finals del segle XVIII, títol i propietat van anar lligats. No obstant això, la desaparició dels drets de jurisdicció de l'Antic Règim va suposar l'abolició pràctica dels títols nobiliaris. Segons ella, al 1916, la monarquia d'Alfons XIII va rehabilitar les titulacions nobiliàries. Llavors el retorn del títol va recaure en una branca familiar que no tenia la propietat del castell. Va indicar que la destinació del títol va estar condicionada per l'autorització del més gran de la rama genealògica que, en aquell moment, no tenia la propietat del castell.