CiU està eliminant totes les «propostes estrella» d'ICV. La primera ha estat la limitació dels 80 km/h.

Això és una irresponsabilitat gravíssima. Primer, perquè elimina una mesura sense cap estudi tècnic que avali la necessitat de treure-la. En canvi, quan el govern d'esquerres va fer les mesures contra la contaminació, va fer un seguit d'estudis i va fer 73 propostes, totes elles avalades, i una era la limitació. Es van fer estudis, es va posar a exposició pública, es van presentar les esmenes... Ara, tot i reconèixer que hi ha hagut millores amb la contaminació i que ha baixat el nombre d'accidents, l'eliminen. Això és una actitud sectària de CiU, que utilitza la seva ideologia dretana i conservadora per sobre de les necessitats de la gent. Això és molt greu, i a sobre, ho fa Interior. Però si és una mesura ambiental! Qui ho ha de fer és Territori i Sostenibilitat. Però és clar, s'han carregat el Departament de Medi Ambient i en Recoder, com en Ponç Pilat, se n'ha rentat les mans. Arrabassar-ho tot perquè ho va fer ICV és una irresponsabilitat, però també pot afectar l'economia del país: si no complim les normatives europees, la multa serà molt dura.

Tampoc s'ha mostrat gaire content amb l'actitud dels seus exsocis de govern del PSC, als quals ha titllat de «rates que abandonen el vaixell» per aquesta qüestió.

Bé, no vaig dir ben bé això, sinó que quan m'entrevistaven utilitzaven el símbol d'abandonar el vaixell, i jo vaig continuar amb aquesta imatge. El que significava és que els socialistes, o almenys la seva direcció, no estaven d'acord amb les mesures que fèiem, però ara veiem que molts alcaldes continuen reivindicant aquestes mesures.

Preveu una bona entesa amb PSC i ERC a l'oposició?

Sí, evidentment. Aquest és un dels nostres objectius. El primer que volem és, a través de les nostres propostes, fer molt més clara la nostra alternativa d'un partit d'esquerres radical que fa propostes modernes relacionades amb l'ecologia i la lluita contra la crisi, i aquí, en molts aspectes, ens podem trobar amb socialistes i republicans.

Felip Puig ha deixat clar que vol acabar amb el llegat d'ICV a Interior: ha derogat el codi ètic de la policia i ha començat amb els primers desallotjaments per acabar amb la «impunitat» que diu que hi havia. El que van fer no haurà servit per a res?

Sí que servirà, perquè haurà quallat a molta gent. Amb els 80 km/h, durant molt de temps semblava que ningú li donava suport, i després de l'eliminació hem vist que molta gent hi estava d'acord. I el mateix amb el codi ètic: ja han sortit moltes institucions que han criticat aquesta actitud, perquè han vist que nosaltres havíem fet una proposta de democratització, tal com fan totes les policies europees, menys l'espanyola. És com el programa contra la violència masclista, que per cert també se li ha tret la importància que li havíem donat. Aquesta és la realitat enfront de la possibilitat d'utilitzar també les polítiques de seguretat destinades a les persones més febles, com les víctimes de violència masclista o les que provenen de la immigració. Abandonar aquest sector suposa poca sensibilitat social i democràtica.

Puig confirma que nomenarà Xavier Crespo com a secretari general de Seguretat. Què n'opina?

Jo no sé les habilitats del senyor Crespo en temes de seguretat. Si l'han posat al capdavant per les seves habilitats en emergències, tinc els meus dubtes, perquè per la nevada del 8 de març Lloret no tenia fet el seu pla d'actuació municipal, tot i que Crespo va ser la persona que va criticar més. Com que no tenia les eines, no ho va poder fer bé i va passar la responsabilitat i va criticar la Generalitat, que no tenia autoritat sobre com s'havien de netejar els carrers de Lloret. Si aquesta és la seva habilitat, estem arreglats! Ara bé, el secretari de Seguretat té sota seu no només la policia sinó també protecció civil i bombers, i és inadmissible que durant tant de temps no hi hagi una persona que coordini aquests projectes. I això respon a interessos partidistes: per un costat, perquè a Lloret tenen problemes per substituir-lo, i per l'altre, la tensió entre Mas i Puig pels nomenaments. Per qüestions de partit, estan dificultant que les polítiques de seguretat i emergències puguin avançar. Per ara, només s'han dedicat a destruir, com un Atil·la arrasant elements molt importants.

Més enllà d'Interior, com veu els primers passos del Govern?

Molt erràtics, amb poca informació. Fa la sensació que no saben on s'han posat. Els temes econòmics els estan plantejant de forma opaca, intentant desviar l'atenció. La situació econòmica de la Generalitat sempre és culpa dels governs anteriors o de Madrid. El govern anterior, durant els últims quatre anys, va haver de fer moltes retallades als pressupostos. Cada vegada els ingressos eren inferiors, davant la crisi que afectava no només Catalunya sinó en l'àmbit europeu. Però en canvi, vam mantenir el nivell de despesa social. S'ha fet una quantitat d'escoles, comissaries i parcs de bombers importantíssima. S'ha invertit una barbaritat en Mossos, mestres... i hem creat dèficit, és clar. Cap problema. Era un dèficit volgut, perquè hem fet inversions que quedaran per sempre al servei de la ciutadania. Ells què fan? La seva proposta és que els usuaris siguin els responsables de la sanitat, l'educació, els serveis socials... Ara diuen que retallaran tot això un 10%, tot i que per campanya van dir que no retallarien res. A més, el conseller de Salut és un agent comercial que ven el seu producte. Ell ve de la sanitat privada i el món relacionat amb les mútues, i el primer que fa és recomanar als ciutadans és que es facin d'una mútua perquè la pública està fatal. Estan governant per a uns pocs, tal i com havíem avisat.

Oriol Pujol diu que gairebé no hi ha diners per pagar les nòmines. Tant greu és la situació?

No, no. Que hi ha una crisi importantíssima i que hi ha dificultats d'ingressos està clar, però les nòmines estan assegurades. Això, en tot cas, al que ajuda és a no donar gaires expectatives de cara a l'exterior. És molt irresponsable el que ha dit: pensen més en la finca -el partit- que no pas en el país.

Quins seran els seus principals eixos des de l'oposició?

El més important és la lluita contra la crisi. Continuarem fent propostes alternatives. El problema no és si hi ha crisi o no, sinó com fer front a la realitat de Catalunya. Els governs de PSOE i CiU estan fent recaure la sortida de la crisi sobre la classe treballadora, i no pot ser: la reforma laboral, l'acord de la jubilació, les retallades socials... En canvi, hem començat a parlar dels sectors que ens han ficat en aquesta crisi? S'ha fet alguna cosa per controlar el sistema financer? S'ha fet alguna cosa per controlar els que evadeixen impostos? S'ha fet alguna cosa per evitar les Sicav i que allà hi vagin a dormir els grans ingressos i només cotitzin un 1%? Hem fet alguna cosa per regular la política fiscal perquè els que més tenen paguin més? En canvi, la proposta de CiU és: trauré l'impost de successions, retallaré les polítiques socials, faré que la ciutadania visqui en pitjors condicions, i que aquells que tinguin dos o tres milions d'euros i els passin en herència no hagin de pagar res. Nosaltres volem dir la gent que hi ha una altra alternativa, amb un canvi de model productiu, una política energètica diferent, amb una política fiscal que racionalitzi els impostos, i tenint en compte sectors emergents com el de les energies renovables.