El director de Medi Natural i Política Forestal del Ministeri de Medi Ambient espanyol, José Jiménez, va asegurar ahir que la demarcació de Girona és una de les zones de tot l´Estat on els treballs de la Xarxa Natura Marina, que té com a objectiu la protecció de l´àrea marina, estan més avançats.

Aquesta Xarxa Natura Marina, que segons va avançar Jiménez l´Estat espanyol inaugurarà abans de finals d´aquest any, es realitza en compliment del mandat de la Comissió Europea i de l´acord subscrit en la Cimera de la Biodiversitat de Nagoya celebrada al 2010, en la qual es va comprometre a protegir el 10 per cent de la seva superfície marina.

«Estem treballant per ­dissenyar una Xarxa Natura Marina com més ambiciosa millor, i abans que s´acabi l´any haurem assenyalat i negociat diverses àrees marines protegides», va apuntar el director de Medi Natural i Política Forestal en una entrevista.

És en aquest sentit, doncs, que Jiménez va posar com a exemple les comarques de Girona, assegurant que és una de les zones on aquests treballs estan més avançats. Així, la demarcació gironina és una de les poques zones de tot l´estat de les quals el Govern té «tota la informació científica».

A més, segons va declarar l´alt càrrec del Ministeri de Medi Ambient, el Govern central «ja està en fase de negociació amb els diferents actors implicats, com són la Generalitat de Catalunya, les confraries de pescadors de les zones afectades i la resta d´usuaris».

Una reserva compartida

El director de Medi Natural i Política Forestal va afegir, a més, que aquesta futura reserva marina podria ser compartida amb les autoritats franceses, ja que Espanya «compta amb una oferta» del país gal «per declarar una gran àrea protegida que inclogui aigües espanyoles i franceses».

A més, José Jiménez va explicar que un dels principals projectes en els quals treballa el departament de Medi Rural i Política Forestal que dirigeix és el Reial Decret per al Desenvolupament del Catàleg Espanyol sobre Espècies Invasores.

Segons Jiménez, aquest tipus d´espècies són «l´amenaça més gran per a la biodiversitat del litoral espanyol», ja que són les causants del 40 per cent de les extincions de flora i fauna de les costes de l´Estat.