Exercir la capitalitat de l'Empordà des de punt de vista de posar en valor el paisatge i el producte de la terra. Aquest és el principal objectiu que busca el nou centre de productes tradicional que s'està impulsant a l'antic escorxador de Figueres. El consistori va posar ahir a licitació la primera fase de reforma del projecte que està valorada en 948.275, 82 euros i que contempla la creació d'una mena de "supermercat" amb aquests productes "de qualitat i amb denominació d'orígen", el trasllat de l'oficina de Turisme -actualment a la plaça del Sol- i un espai d'interpretació de la zona. Quedarà per a la segona part, el trasllat de l'arxiu comarcal -que hi ha al costat-, les aules formatives previstes i una sala polivalent.

"Serà un espai molt diàfan on no hi haurà estands dels diferents proudctors sinó que la gent hi podrà anar a comprar com si d'un supermercat es tractés", assegura l'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU). El batlle, que s'ha mostrat molt satisfet de poder tirar endavant el projecte, afirma que el trasllat en aquest espai de l'oficina de Turisme permetrà que la gent "es mogui" pel centre de la ciutat i, alhora, hi haurà fins i tot un espai per a "gestionar propostes d'oci a la comarca com ara organitzar sortides als Aiguamolls de l'Empordà".

Un cop a dins s'hi podran trobar des de vins i olis, als taps de Cadaqués, l'anxova de l'Escala, els brunyols de l'Empordà, la ceba de Figueres, les tallarines de Roses, l'arròs de Pals, les flaones de Figueres, la poma de Sant Pere, la botifarra dolça, la vedella dels Pirineus o l'aigua de Vilajuïga, entre d'altres productes.

La idea és que els productes produïts i elaborats a la comarca sigui l'element protagonista i dinamitzador del nou centre. Per aquest motiu, està previst que hi hagi espais destinats a la compravenda de productes de la terra -on se n'expliqui l'origen i la història- i es fonamenti l'intercanvi d'experiències entre els productors i els consumidors.

D'altra banda, l'espai d'interpretació permetrà la possibilitat de realitzar visites guiades amb escolars, que es podran complementar amb d'altres a punts turístics com ara el Museu Dalí, el Monestir de Sant Pere de Rodes o les ruÏnes d'Empúries.