El Consorci de l'Altà Garrotxa ha instal·lat dos senyals de perill d'esfondrament a la façana de la rectoria de Sant Martí de Talaixà. La causa va ser un incendi que va tenir lloc el cap de setmana del 5 al 6 de febrer. El sinistre va afectar la part superior de la xemeneia, va provocar l'esfondrament de la primera planta i va cremar les ?bigues de la mitgera. La responsabilitat de l'incendi recau en uns desconeguts que van trencar el cadenat que tancava la porta i van encendre foc a l'interior.

La directora tècnica del Consorci de l'Alta Garrotxa, Inès Carrillo, ahir, va explicar que "se suposa que va ser algú que s'hi havia refugiat i va deixar el foc mal apagat". Segons ella, uns nois que eren al refugi de la Casilla van veure el fum i van apagar el foc. Ahir, ni els Bombers de la Generalitat ni els Guàrdies Forestals tenien constància del sinistre.

Carrillo va puntualitzar que l'edifici està en runes i que només es va cremar el terra de fusta. "la resta no es pot cremar", va dir.

La rectoria forma part del conjunt arquitèctònic de l'església de Sant Martí de Talaixà, que el 2004 el Bisbat de Girona va cedir al Consorci de l'Alta Garrotxa.

Entre el 2008 i el 2009 el Consorci va dur a terme la rehabilitació de l'església i el campanar de Sant Martí de Talaixà. L'obra va tenir un cost aproximat de 186.000 euros, els quals van ser finançats en gran part per la Generalitat i la Diputació. La segona fase de les obres preveu la rehabilitació de la rectoria cremada, que està enganxada i connectada amb l'església.