El Tribunal Suprem ha donat la raó a l'Ajuntament de Maçanet de la Selva i serà compensat amb els beneficis fiscals que hauria d'haver cobrat de quotes tributàries de l'IBI (Imposts de béns immobles) concedits a la concessionària de l'autopista Ap-7 Acesa pels exercisis que van del 2003 al 2007.

Aquesta és la decisió de l'alt tribunal després de no admetre el recurs de cassació que l'Estat va interposar contra la sentència de 21 de juliol de 2009 del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, en la qual es va establir una compensació a Maçanet per la bonificació de l'IBI de l'Ap-7 en 767.754,88 euros pels exercicis de 2003 a 2007.

En la sentència de 12 de gener de 2011, el Tribunal Suprem relata que el recurs de cassació interposat per l'Administració General de l'Estat el setembre del 2009 contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid no es pot admetre per qüestió de quantia econòmica.

I és que, segons el Suprem en cap dels exercicis que van de 2003 a 2007 la quota bonificada de cada liquidació supera el límit mínim de 150.000 euros fixat legalment per poder accedir al recurs de cassació, i per això l'alt tribunal no l'ha admès i en canvi, ha declarat la fermesa de la sentència del juliol del 2009. A banda, l'administració general de l'Estat també haurà de pagar les despeses del procés, que es fixen en 1.000 euros com a quantia màxima dels honoraris del lletrat. La defensa judicial de l'Ajuntament ha anat a càrrec dels Serveis Jurídics del Consell Comarcal de la Selva.

En un exercici en què es perllonga el context general de crisi econòmica i de reducció dels ingressos municipals, aquesta sentència representa una via de finançament pel consistori, que començarà a rebre aquests diners a partir d'aquest 2011, concretament es rebran cada any uns 160.000 euros per aquest concepte de l'IBI de l'Ap-7.

Polèmica a la demarcació

Les bonificacions fiscals en l'IBI gaudides per Autopistas Concesionaria Española, S.A. han estat objecte d'una llarga polèmica judicial i a la comarca de la Selva va arrencar ja fa més de 12 anys per raó de la bonificació del 95% sobre el carril de l'ampliació de l'AP-7 al seu pas per Maçanet de la Selva.

Des de l'any 2007, l'objecte de les reclamacions dels ajuntaments selvatans però va ser un altre: que l'Estat compensés els ajuntaments afectats (Maçanet de la Selva, Sils, Riudellots de la Selva i Vilobí d'Onyar) per totes les bonificacions fiscals en l'IBI. En relació amb els exercicis de 2003 a 2007, tots aquests ajuntaments han obtingut sentències fermes que reconeixen els seus drets, però en alguns l'Estat hi ha recorregut. I també d'altres de les comarques de la demarcació Girona ho han demanat, un cas que va rebre sentència positiva és l'Ajuntament de Salt, ja que a finals del 2009 el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va condemnar el Ministeri d'Economia i Hisenda a pagar 85.631 euros pels exercicis 2004 i 2007 en concepte de bonificacions de quotes de l'IBI.

Bones perspectives

Ara, amb la sentència del Suprem sobre el cas de Maçanet, la resta de municipis per on transcorre l'Ap-7 i que a través de la Diputació de Girona van començar a reclamar a l'IBI a l'Estat tenen un argument jurídic més per poder seguir reclamant a l'Estat fins al Tribunal contenciós administratiu per tal que se'ls donin els diners que els pertoquen de l'IBI dels terrenys que ocupa l'autopista dels últims 4 anys, que és el que permet la llei.

Ara, amb la nova jurisprudència existent, la perspectiva és més positiva per aquests municipis. I cal recordar per exemple, que en el cas de Sils l'Estat mateix va decidir retirar el recurs de cassació contra la sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Madrid i per tant, l'Ajuntament ha rebut els 346.121 euros per l'IBI de l'Ap-7 pels exercisis que van del 2003 al 2007.