En plena crisi per la marxa parcial de Ryanair de l'aeroport de Girona, i davant les veus que reclamen una rebaixa de les taxes de l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar, el PSC ha deixat clar que tant l'anterior govern de la Generalitat com els diputats socialistes al Congrés han fet un esforç perquè les taxes de l'aeroport gironí «siguin competitives».

El diputat gironí Àlex Sáez va comparar ahir les taxes gironines amb les de l'aeroport del Prat (Barcelona), per deixar clar que les gironines són «clarament» competitives. Segons va explicar, a Girona es paguen 52,9 euros per aterratge, mentre que a Barcelona el preu ascendeix fins a 133 euros. I a Girona es paguen 3,57 euros per passatger en vols europeus i 5,36 euros en el cas dels vols internacionals, mentre que a Barcelona les xifres són de 6,12 euros i 9,18 euros respectivament. Segons Sáez, hi ha pocs aeroports que se situïn amb unes xifres més baixes, i tots compten amb un volum de passatgers molt inferior al de Girona. «Tot i ser un dels aeroports rentables, s'ha volgut mantenir les taxes competitives perquè el govern de l'Estat creu en aquest aeroport», va indicar el diputat socialista.

Sáez, de la mateixa manera, es va mostrar «molt preocupat» per la possible marxa de Ryanair de l'aeroport gironí, i va témer que des de la Generalitat s'adopti «una visió centralista i metropolitana» del problema. El diputat socialista va recordar que des del govern estatal i des de l'anterior executiu de la Generalitat hi va haver un gran compromís per aconseguir augmentar el tràfic de passatgers a Girona, arribant a superar els quatre milions de passatgers, però tem que ara tot això es pugui perdre. Tot i això, Sáez aposta per donar «un vot de confiança» a la Generalitat, ja que, tenint en compte el volum de subvencions i de passatgers, el resultat dels ajuts a Ryanair és «d'1,5 euros per passatger». «Per tant, el retorn que té a les comarques gironines és molt elevat», va afegir Sáez, tot demanant a la Generalitat que «reflexioni» i que respecti l'acord al qual l'anterior secretari de Mobilitat, Manel Nadal (PSC), va arribar amb la companyia, que al seu parer és «satisfactori».

Pel que fa als possibles substituts de Ryanair, Sáez va augurar que serà «complicat» que d'«avui per demà» una altra companyia pugui ocupar el lloc de Ryanair a Vilobí. En aquest sentit, va indicar que seria bo que Spanair i Vueling estableixin vols a l'aeroport gironí, però sobretot veu vital mantenir l'acord amb Ryanair.