La plataforma d'entitats culturals, cíviques i educatives per l'escola catalana Somescola.cat es va presentar ahir a Girona amb l'objectiu de crear-hi una xarxa en defensa d'un model educatiu posat en qüestió pel Tribunal Suprem. El col·lectiu ha sorgit en reacció a tres sentències emeses per aquesta instància judicial -que posen en dubte l'ús del català com a llengua vehicular a l'educació-, però assegura que el seu objectiu no és entrar en conflicte.

Atac sense raons pedagògiques

Una de les seves representants a Girona, Gemma Clarissó, d'Òmnium Cultural, va explicar que Somescola.cat vol donar suport a l'escola catalana, «un projecte avalat i reconegut internacionalment», que està rebent «un atac injustificat i sense cap argumentació pedagògica».

Amb independència de l'origen de la plataforma, Gemma Clarissó va aclarir que la voluntat dels gironins que s'hi han implicat és «fer xarxa, evolucionar i treballar des del territori» per traslladar el resultat d'aquesta feina i propostes en l'àmbit nacional. Ella mateixa va remarcar que «un altre cop la societat civil es veu obligada a posicionar-se i donar suport al model d'escola catalana».

Somescola.cat integra una quarantena d'entitats, la majoria de les quals amb delegacions a Girona, i en la seva escassa setmana d'existència ja ha sumat noves adhesions a la demarcació com l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) i diverses escoles, encara que tot just s'ha iniciat el procés. Entre els promotors de la iniciativa hi ha la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Cataluna (Fapac) i la que aglutina les AMPAs de secundària (Fapaes), Òmnium Cultural, l'Associació d'Amics de la Unesco, la Xarxa d'escoles associades a la Unesco o els sindicats educatius FETE-UGT, Ustec·STEs i CCOO, entre d'altres. La campanya d'adhesions, que es poden fer a través del seu web , es tancarà el 30 de juny.

El manifest defensat per la plataforma rebutja les sentències del Tribunal Suprem contra l'escola catalana, fa una crida a seguir reforçant aquest model i anima totes "les persones, les entitats i la comunitat educativa a comprometre's de manera activa en suport d'una escola catalana en llengua i continguts".