Eliminació de vols de la ruta entre Girona i Madrid sense previ avís per part de Ryanair, i acumulació de viatgers gironins enutjats a les finestretes de Ryanair a Barcelona en vista que a l'aeroport de Girona ningú els dóna explicacions. La supressió de vols de Ryanair a l'aeroport de Girona a causa del seu desacord amb el Govern català porta ja com a conseqüència -i axò que en teoria encara no s'ha fet efectiva- la desesperació dels viatgers que ja tenien bitllet i la calma absoluta de la companyia que no només no ofereix explicacions als afectats, sinó que amb tota la tranquil·litat del món elimina abans del previst els vols que li sembla, i del que de moment no elimina -el de Madrid- en suprimeix alguna de les freqüpencies més utilitzades, com la de darrera hora dels divendres.

Els dos vols Girona-Madrid i Madrid-Girona de les 8 del vespre i les 10 de la nit respectivament han sigut suprimits per a sorpresa dels seus usuaris habituals, que han rebut un correu electrònic en què se'ls informa que han de viatjar el migdia. Sorpresa que creix perquè saben perfectament que és un vol molt utilitzat per empresaris i polítics, i que sempre va ple. Alguns ja aventuren que Ryanair anirà suprimint vols d'aquesta ruta progressivament, fins arribar al 3 de maig quan va dir que deixaria de volar entre Girona i Madrid.

D'altra banda, des d'aquest dilluns és habitual trobar a les finestretes de Ryanair a Barcelona acumulació de viatgers que volen informarció, després d'assabentar-se que el vol que ja tenien comprat s'ha anul·lat. Opten per anar a Barcelona malgrat ser de Girona perquè en aquest aeroport "Ryanair no té ningú per informar" i perquè els telèfons que se'ls ofereixen estan sempre inoperatius. O no ben bé, perquè un és un 908 (de pagament, per tant), que manté el client a l'espera minuts i més minuts. "Tenen el negoci muntat així, perquè si sumem tots els milers de viatgers que hi truquen, deuen guanyar milions d'euros gràcies a aquestes queixes que no atenen", criticava un. El viatge fins al Prat, per cert, de res no servia perquè els empleats es limitaven a dir que ells només eren una empresa subcontractada.

ERC vol un front comú

L'alcaldable d'Esquerra per Girona, Blanca Palmada, va instar els altres caps de llista de Girona "a passar dels manifestos als fets" per "aconseguir una solució immediata del conflicte amb Ryanair i una implicació activa de l'Ajuntament de Girona en la gestió i la promoció de l'aeroport". Palmada creu que "Girona pateix l'efecte combinat de dos centralismes molt potents, el de Madrid i el de Barcelona". Per això, la candidata d'ERC opina que "la responsabilitat de representar quasi 100.000 ciutadans de Girona ens obliga a ser conscients de la força que tenim. Podem aprovar una moció en el ple, i decidir que enviem un escrit a Barcelona i a Madrid, però espero que siguem capaços d'actuar amb més diligència, de ser més efectius", va dir.

Palmada va concretar que "no podem resignar-nos a veure com es perden els llocs de treball i les expectatives que s'han anat construint amb tant esforç per part de molts ciutadans en el turisme i en el comerç, per això hem de poder parlar directament amb qui té la clau de la solució".