La construcció del reivindicat segon Centre d'Atenció Primària (CAP) de Figueres ja és més a prop. Ahir, una empresa especialitzada va iniciar la retirada de material contaminant com l'amiant de l'edifici de l'antiga sitja, on s'ha d'ubicar el nou centre. Es tracta dels primers treballs per procedir a l'enderroc de l'espai i del primer pas per a la creació de l'equipament, que es va presentar ?l'any 2006 i que havia d'estar enllestit el passat 2010. Tot i els retards que l'equipament ha patit, però, la Generalitat va anunciar fa unes setmanes que el tirarà endavant.

Els operaris d'una empresa especialitzada en el tractament de material perillós van començar ahir a retirar l'amiant de l'estructura i, a partir d'ara, es durà a terme la demolició de l'antiga sitja. De fet, segons ha explicat el gerent d'Urbanisme de la ciutat, Xavier Ludevid, fa algunes setmanes el consistori va donar a la Generalitat de Catalunya la llicència d'enderroc de l'espai i assegura que això permetrà que es pugui tirar endavant la construcció del nou CAP. I és que Figueres és de les úniques ciutats amb més de 20.000 habitants que no disposa d'un segon centre d'atenció sanitaria. La necessitat de donar cobertura a la població va provocar que s'instal·lessin uns mòduls prefabricats per donar aquest servei a uns 100 metres de l'antiga Sitja, situada a l'entrada de la ciutat -al sector Creu de la Mà-Rally Sud-.

La capital altempordanesa espera aquest nou centre des de fa cinc anys. La Generalitat va anunciar el maig de 2007, encara durant el govern del llavors alcalde Joan Armangué (PSC), la inversió de més de 13 milions d'euros per a la contrucció d'aquesta illa d'equipaments. Les obres havien de començar al 2008 per tenir-lo llest al cap de dos anys. Segons el projecte presentat, l'equipament ha de tenir una superfície de 2.269 metres quadrats i una part d'oficines del Govern per a centralitzar-les, en uns 2.555 metres quadrats més. Els dos espais haurien de compartir zones comunes com ara una sala d'actes, un vestíbul o magatzems.

El retard en els treballs van provocar que l'alcalde, Santi Vila (CiU), manifestés durant la inauguració de l'ampliació de l'hospital de la ciutat, en presència de l'anterior consellera de Salut, Maria Geli, que el govern de Figueres estaria disposat a pagar la construcció del CAP si el gestionava la Fundació del centre hospitalari. Posteriorment, Geli va reconèixer l'error en el retard del projecte sanitari i va assegurar que seria una prioritat si tornaven a formar govern.