Els joves menors d'edat de Figueres que siguin denunciats pel consum de drogues en llocs públics o la seva tinença il·lícita podran evitar les multes, que van des dels 300 fins als 3.000 euros, si es comprometen a assistir a xerrades educatives amb els pares o tutors i a sessions individualitzades. Aquesta mesura, que pretén conscienciar al menor i a la família dels riscos d'aquest tipus de consum, forma part d'un protocol que compta amb la col·laboració de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, Benestar Social del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i els Serveis Socials de l'Ajuntament de Figueres. Les sessions educatives duraran uns 2 mesos i mig i els menors reincidents no s'hi podran acollir.

Blanes, Olot i Palafrugell ja s'han acollit a aquest protocol i ara és el torn de Figueres, una ciutat on no s'ha detectat una situació 'alarmant' entre els menors però sí que s'ha vist un augment progressiu de casos en els últims anys, segons ha explicat el cap d'Administració de la Regió Policial de Girona de Mossos d'Esquadra, Albert Ballesta, qui ha assenyalat que és un tema 'que s'ha d'atacar' i la millor manera és fent-ho en xarxa.

El protocol és una alternativa educativa a la sanció econòmica per a aquest tipus de delictes considerats greus - les multes van des dels 300 als 3.000 euros- que busca la implicació dels pares o tutors en el procés de prendre consciència i responsabilitats per a aquest tipus de delictes. Els menors denunciats pel consum o tinença de drogues, així com d'estupefaents o substàncies psicotròpiques, a la via pública, transports públics o establiments, hauran de reconèixer els fets i comprometre's a participar en el programa educatiu. L'acció reparadora i educadora del protocol consisteix en la participació dels menors en tres sessions sobre hàbits saludables i dues sessions d'entrenament en habilitats educatives acompanyats dels pares o tutors legal, que podrien allargar-se durant uns dos mesos i mig.

El procediment

Quan un agent de Mosso d'Esquadra o de la Guàrdia Urbana identifiqui un menor presumptament infractor, es valorarà la conveniència de traslladar-lo a les dependències policials o al seu domicili. Un cop en contacte amb els pares o tutors, se'ls informarà de la infracció i la sanció econòmica i també de la possibilitat de canviar-ho per la participació al programa.

Si accepten formar-ne part, signaran un full de compromís que comportarà l'entrada al programa. L'educador farà una entrevista inicial i el seguiment de tot el procés, alhora que valorarà si s'han acomplert els objectius educatius esperats. Si és que sí, es tancarà l'expedient però, en cas contrari, es procedirà a la sanció econòmica inicial. Els joves inclosos en el programa han de tenir més de 14 anys i menys de 18, si bé els reincidents en quedaran exclosos.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, s'ha mostrat contundent i ha defensat la tolerància zero en el consum de drogues en l'espai públic, si bé ha assenyalat que cal evitar 'criminalitzar' i 'demonitzar' aquest tipus de delictes. S'ha mostrat especialment preocupat pels menors, a qui calia buscar una 'alternativa educativa i preventiva' perquè s'ha demostrat que les sancions econòmiques 'no serveixen'.

El protocol, que s'ha signat aquest dimarts a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà a Figueres, és una iniciativa conjunta d'aquest ens i l'Ajuntament de Figueres, en col·laboració amb els Serveis Socials municipals, l'àrea de Benestar Social del consell així com el cos dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de la ciutat. En cas que l'experiència funcioni, s'estendrà a tota la comarca de l'Alt Empordà, segons ha explicat la presidenta del consell comarcal, Consol Cantenys.