La Diputació de Girona va afavorir l'existència del càrtel d'empreses de la construcció i, a més, va utilitzar una llei derogada per adjudicar obres i va aplicar criteris encoberts. Són algunes de les revelacions que consten en la investigació, segons va informar ahir Ràdio Girona, on també s'acusa el director de la xarxa viària provincial d'aplicar criteris arbitraris en l'adjudicació d'obres i també considera que va tenir falta d'imparcialitat.

La investigació se centra en empreses de la construcció de Girona que fan obra pública -per la Diputació, per l'empresa pública Gisa, per l'antic Departament de Política Territorial de la Generalitat o per l'Ajuntament de Girona-. En el cas de la Diputació de Girona, la investigació assegura que, entre 2009 i 2010, sis empreses constructores d'obra pública van actuar de manera coordinada aprofitant-se del sistema de valoració que utilitza la Diputació, que qualifiquen d'arbitrari. Segons les investigacions judicials, durant aquest periode les empreses van aconseguir contractes de la Diputació per valor de 9.930.303 euros.

La investigació s'ha centrat a analitzar els contractes de les empreses Servià Cantó, Aglomerats Girona, Rubau Tarrés, Àrids Vilanna, Benito Arno e Hijos i Construccions Fusté. Segons la Guàrdia Civil, les empreses del suposat càrtel sempre es presentaven als concursos de forma conjunta -sis o set a la vegada- condicionant la mitjana econòmica per la qual després es decidia l'adjudicació. Els investigadors diuen que la Diputació utilitza per adjudicar les obres una llei que ja està derogada i que utilitzen criteris desacreditats per la Unió Europea.

L'escrit també revela que no sempre s'aplica el mateix criteri ja que en alguns casos s'adjudica a qui fa l'oferta econòmica més avantatjosa i, en altres casos, l'adjudica a la millor oferta econòmica i qui garanteixi fer els treballs més ràpid. A més, la majoria de valoracions per fer les adjudicacions les decideix el director del servei de la xarxa viària de la Diputació de Girona. Segons la investigació, el tècnic aplica criteris arbitraris per determinar el termini d'execució de les obres i això és especialment greu perquè trenca la imparcialitat a l'hora d'adjudicar una obra.

Notificació judicial

Per altra part, segons ha pogut saber Diari de Girona, la Diputació de Girona va rebre ahir una notificació judicial en la que s'informava oficialment que una de les obres que actualment està en marxa també es troba sota investigació judicial. Segons fonts pròximes a l'ens provincial, dos agents vestits de paisà van comunicar a la presidència de la Diputació que la investigació continua oberta i que hi ha secret de sumari.

La investigació d'Antifrau coincideix amb la que dirigeix el jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona sobre una trama d'adjudicacions irregulars d'obres en carreteres. L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga diverses adjudicacions de l'Ajuntament i la Diputació de Girona a empreses suposadament vinculades a la trama de concessions irregulars que ha comportat la detenció de l'alt càrrec de GISA Jordi Vergé.

Les dues administracions, tant la Diputació com el consistori gironí van remetre a final de l'any passat a l'Oficina Antifrau la documentació que li va sol·licitar per un presumpte tracte a favor a un determinat grup d'empreses de la província en l'adjudicació d'obres en carreteres.

L'Oficina Antifrau ha posat els seus ulls sobre l'adjudicació de 14 obres concretes de l'Ajuntament de Girona. Antifrau va sol·licitar fa uns mesos els expedients de contractació d'aquestes obres dutes a terme entre els anys 2009 i 2010 per part d'algunes de les empreses que estan sent investigades pel jutjat. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), va explicar que la secretaria es va limitar a lliurar els expedients sol·licitats.