Recentment vostè i tres especialistes més han editat una guia sobre els trastorns de l´espectre autista. En què consisteix?

És un llibre molt pràctic que està encarat als professors d´escola i institut, una mena de guia de suport. S´hi detallen els diferents trastorns de l´espectre autista, el que anomenem TEA, i donem a conèixer les característiques d´aquestes patologies que sovint són molt poc conegudes, i així ajudem a resoldre les necessitats que tenen els professors per tractar amb aquest tipus de nanos.

És la primera vegada que s´edita una guia d´aquest tipus?

Com a guia concreta en l´àmbit escolar sí. És una eina molt pràctica encarada fonamentalment als professors, però també serveix per ajudar a tots aquells que es troben en la situació d´haver de tractar amb una persona amb problemes d´autisme, com ara els seus familiars.

Al llibre dediquen espai a branques menys conegudes de l´autisme, com ara la síndrome d´Asperger?

Sí. Considerem l´Asperger com una forma lleu d´autisme però també hi és inclòs. El TEA consta d´un ventall que va dels casos més afectats fins als més lleus, però tots tenen en comú tres grans àrees de discapacitat: comunicació, interacció i rigidesa. L´Asperger seria una forma lleu d´autisme que reflecteix la dificultat que tenen els nens i nenes en aquestes àrees, però també exposem casos d´autismes clàssics, entre els quals n´hi ha de més severs, amb absència de comunicació total.

Quina rebuda està tenint entre els docents?

Espero que el vagin rebent bé. És molt necessari que els docents entenguin bé la realitat de les persones amb autisme. En aquest camp sovint hi ha desconeixença i no se sap com actuar, per tant el llibre facilita aquestes tasques. Diguem que ajuda a apropar el transtorn als professionals.

Creu que l´autisme està prou reconegut entre la societat actual?

Cada cop es coneix més. N obstant, hi ha tipus d´autismes que encara són desconeguts, com la síndrome d´Asperger, que dèiem abans. Aquest trastorn és relativament «nou» però ara de mica en mica es va identificant, de manera que cada vegada és més fàcil entendre els seus problemes i igualment més senzill de resoldre´ls. Aquest és el missatge que volem donar: conscienciar perquè la gent conegui primer i entengui després aquest trastorn.