Un dels militants històrics d'ERC a Llançà, actualment regidor i secretari en funcions de la secció local, Manel Tolsanas, es planteja abandonar el grup després que la direcció comarcal i provincial hagi ignorat el candidat acordat per la junta local, Josep Ortiz, i hagi imposat Guillem Cusí. El regidor els acusa de menysprear la militància i prendre decisions "antidemocràtiques". També qualifica d'un fet "indigne i vergonyós" haver-se d'assabentar del candidat per la premsa.

En una carta adreçada al president comarcal, Daniel Valentí, Tolsanas manifesta que ha estat "una trama orquestrada pels senyors Trias i Armadà (representants d'ERC)" que s'hauria fet d'esquena a la militància local. Pel que fa al candidat, Guillem Cusí, el regidor explica que durant tres anys ha estat president de l'executiva local d'ERC, però "no hem tingut mai cap trobada ni convocatòria per interessar-se en la vida municipal i el treball dels seus regidors".

D'altra banda, recorda al partit que és militant d'ERC des de les primeres eleccions democràtiques, tot formant part de la candidatura d'Albert Dominguez (1979), posteriorment Manel Martínez (1991, 2003 i 2007), i amb Josep Ortiz com a candidat quan el grup va obtenir dos regidors. A mitja legislatura, els dos regidors van pactar amb CiU per formar govern, tot i que el primer va obtenir majoria.

Tolsanas diu que "el meu pensament ha estat i és republicà i independentista", però afegeix que "el fet d'haver patit tota aquesta moguda a la meva esquena i de la militància, sense cap diàleg ni explicació, amb premeditació, traïdoria i segurament nocturnitat em porta a plantejar-me la meva continuïtat al si d'Esquerra".

L'advertiment a la direcció comarcal per part del regidor d'ERC es dóna després que la secció local decidís que Ortiz repetís de candidat a les properes eleccions després d'obtenir la majoria dels vots davant de Guillem Cusí. Tot i això, dies més tard, el partit va anunciar que el cap de llista és Cusí.