La suspensió de l'aplicació del nou mapa eòlic ha obert la possibilitat de revisar-lo i ajustar-se a les pretensions de la major part del territori, que vol deixar lliures de parcs els espais protegits i que van apostar per una proposta consensuada presentada pel Consell Comarcal. L'Ajuntament de Figueres, que ja va interposar un contenciós al nou mapa, demana ara al Govern que reconsideri la proposta. La presidenta del Consell, Consol Cantenys, també creu que es podria acabar d'ajustar, però insta a actuar amb «celeritat» per evitar que les empreses es facin enrere.

El TSJC ha dictat la suspensió cautelar de l'aplicació de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) mentre es resol el recurs contenciós interposat per dues entitats naturalistes de l'Alt Empordà que van denunciar que no s'havien elaborat les avaluacions d'impacte ambiental com marca la llei. El jutge entén que podrien tenir raó i paralitza l'aplicació del pla, que implica aturar les concessions a les adjudicatàries.

Això suposa una nova oportunitat per al territori, per intentar que tiri endavant la proposta que es va consensuar després de demanar un estudi a l'Institut Cerdà. La proposta per àrees geogràfiques era similar a la del Govern, però amb menys impacte als espais protegits i incidint en situar els molins als corredors d'infraestructures. L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha assegurat que continuaran defensant que la planificació eòlica es faci tenint en compte el territori i al voltant del corredor d'infraestructures. De fet, Figueres -malgrat no estar afectada per molins al seu terme- va interposar un recurs contenciós després que el passat novembre la Generalitat desestimés el recurs d'alçada presentat pel consistori. Vila remarca que el territori és conscient de la importància de «contribuir a la generació d'energia eòlica», però creu que també «cal vetllar per a la conservació del paisatge». L'alcalde diu que aquests dos aspectes són compatibles amb la proposta aprovada pel Consell d'Alcaldes i recorda que el document permetria, fins i tot, donar més MW d'energia -entre 195 i 265 dels 180 previstos per la Generalitat-. La presidenta del Consell, en canvi, es mostra preocupada per l'aturada. «Si es pot aprofitar perquè les ZDP s'acabin d'ajustar al que el territori demanava, encantats, però demanaria celeritat" perquè creu que "és evident que si es torna a iniciar tot el procés, el capital privat potser se n'anirà cap a un altre costat».

Les ZDP se situen en set àrees de Catalunya. A les comarques gironines només afecta l'Alt Empordà, amb vuit pobles afectats.