Els veïns de la urbanització de Les Comes de Sils estan tips dels problemes que tenen amb l'aigua de boca pel fet que la concentració de fluor és superior al límit establert per llei, que és de 1,5 miligrams per litre. Sense anar més lluny, porten tres mesos que no poden consumir aigua potable perquè el nivell és "lleugerament superior al límit", tal com els ha informat la companyia Abastaments d'Aigua del Tordera SL que ?s'encarrega del subministrament de l'aigua en aquesta àrea residencial.

L'alcalde de Sils Martí Nogué (IdS) assegura que si bé és cert que duen uns tres mesos amb aquesta problemàtica, aquesta setmana els ha arribat a "l'Ajuntament l'última analítica i diu que els nivells són correctes" i que per tant, en breu se'ls ho notificarà als veïns, que en el cas d'aquesta urbanització són unes 250 persones.

Un veí del nucli de Les Comes, Manuel Soria ahir explicava que és una situació que es repeteix de fa "massa anys" i que per això, havien reclamat la instal·lació d'una planta de tractament d'osmosi i que en canvi no s'ha acabat aplicant aquesta situació.

Davant d'això relata Soria, aquest cap de setmana, diferents parcel·listes d'aquesta urba?nització es reuniran amb representants legals per trobar-hi una solució.

Quan es detecta un augment de la concentració del fluor per sobre del límit establert es recomana no beure ni tampoc utilitzar l'aigua per cuinar i en canvi, sí que es pot utilitzar per dutxar-se, rentar la roba o estris de cuina, assegura la companyia subministradora en una carta adreçada als veïns de Les Comes.

Connexió amb la dessaladora

Aquesta a més, explica en la notificació que la presència de fluor en l'aigua de la captació "molt probablement és deguda a la naturalesa i estructura del terreny de la zona de la què depèn la captació d'aigua". I de fet, recorda que per posar-hi fi, la Junta de Compensació que hi havia fa un temps a la urbanització -abans de ser recepcionada pel consistori- s'havia proposat construir la planta de tractament i que havia de pagar-see uns 222.932 euros, per part dels parcel·listes.

Des del consistori, l'alcalde de Sils recorda que si bé és cert que hi ha problemes i que es podrien solucionar com s'havia dit inicialment per l'antiga Junta de Compensació de la urbanització de les Comes; finalment, l'Ajuntament va decidir posar-hi solució a través de la connexió amb la dessaladora de Blanes.

I és que segons Nogué, la situació de les Comes és un fet "crònic" però que a banda d'això, també hi ha problemes d'abastament en ocasions a la urbanització de Vallcanera Parc i d'altra banda considera que amb l'aigua aportada des de la dessalinitzadora de Blanes es podrà acabar amb els "problemes que hi ha a vegades en tots els nuclis del municipi".

Aquesta és una obra promoguda per l'antic govern del tripartit de la Generalitat, però segons l'alcalde de Sils, de moment es tiraria endavant i si no hi ha canvi, la data d'inici d'obres que se'ls va donar en l'última reunió era que el mes de juny començarien i que llavors, l'any vinent estaria. Aquesta és una obra a banda, ressalta el batlle que "no hauran de pagar només els veïns de les Comes com havien de fer amb la planta de tractament i que està subvencionada en un 50 per cent per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).