El portaveu del sindicat Metges de Catalunya a Girona ofereix les seves valoracions sobre el pla de xoc que va anunciar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, per fer front a les dificultats econòmiques de la sanitat.

Quina és la seva opinió sobre el pla de xoc anunciat pel conseller de Salut?

Evidentment és una notícia que als metges no ens agrada, i menys de la forma com s'ha anat portant. De fet ja ens ho vèiem a venir, i ara estem esperant a veure com ens toca la pedregada, en què ens afectarà els professionals gironins. Crec que encara falten per concretar alguns aspectes i estem preocupats pel futur de la qualitat assistencial.

Però en l'anunci d'ahir Salut afirmava que el pla d'acció servia per mantenir la qualitat assistencial del sector públic.

No hi ha dubte que les mesures del pla de xoc afectaran la sanitat pública. És evident que si augmenten les llistes d'espera i la gent s'ha de desplaçar més per ser atesa determinades patologies es ressentiran en la seva qualitat assistencial. El que encara no sabem és quin serà el grau de repercussió.

Creu que l'augment de llistes d'espera farà que molta gent contracti els serveis d'una mútua privada?

És inevitable. Molts usuaris potser preferiran anar a una mútua i ser atesos ràpidament que no haver-se d'esperar amb la incomoditat que això genera. A més, a Catalunya hi ha molta tradició d'afiliacions a mutualitats privades així que és probable que es produeixi aquest fenomen. De tota manera, no crec que sigui una mesura per afavorir la privada. No obstant, és estrany i inaudit que la persona que està al càrrec de la sanitat pública demani a la ciutadania que contracti mútues privades.

Salut també va anunciar que aprimaria el teixit administratiu i suprimiria alts càrrecs del centre sanitari.

Aquí és per on s'ha de retallar. No obstant això, veig que aquests anuncis estan fets de cara a la galeria. A la nostra sanitat hi ha un excés de burocràcia que enterboleix la relació entre professionals i usuaris, i això en part prové per tenir massa proveïdors de salut diferents. Curiosament, aquest sistema de tenir un hospital cada 40 quilòmetres gestionat per un proveïdor diferent es va crear sota el mandat de CiU i ara ells mateixos diuen que el sistema és insostenible i aposten per una concentració de serveis.

Hi ha altres vies per estalviar?

La primera i més important és fer partícips els metges de les decisions. Si tu demanes a un metge com estalviar t'ho sabrà dir, perquè és juntament amb infermeres i usuaris la peça central del sistema. Des de Metges de Catalunya el que demanem és que Salut ens tingui en compte i se'ns consulti per portar a terme el pla de xoc. També reclamem el conveni que va fracassar amb l'anterior conselleria, per tal que puguem ser partícips del nostre futur.

Salut s'ha posat en contacte amb vosaltres?

De moment no. Li hem demanat una cimera però de moment no ha contactat amb nosaltres, i espero que en un futur ho acabi fent, perquè en casos com aquests és molt important mantenir una comunicació directa amb els metges.