el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha aturat el mapa eòlic que, entre d'altres punts, fixava una zona de desenvolupament a l'Alt Empordà. Es tracta d'una suspensió cautelar que s'haurà de veure si és definitiva, però una vegada més queda clar que no disposem de cap model ?energètic sobre el qual basar-nos. Fem un pas endavant i dos enrere. Ens falta electricitat però triguem anys i panys a aprovar mesures per produir-ne més. No volem patir talls de subministrament però tampoc ens aclarim a l'hora de trobar una solució. I així un llarg etcètera.

El contenciós presentat per diverses entitats naturalistes ha acabat paralitzant tot el procés. La queixa, totalment legítima, va sorgir des del territori, tot i no ser fàcil que tothom es posés d'acord. L'aposta de la comarca, associacions ecologistes, ajuntaments i El Consell Comarcal de l'Alt Empordà, passa per situar els parc eòlics a l'entorn del corredor d'insfraestructures. Caldrà veure si el projecte es recupera.

I és que l'aposta per l'energia eòlica és potent. Per exemple, des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà fins i tot s'havien iniciat els contactes amb l'empresa encarregada d'impulsar els parcs eòliccs i amb la Generalitat per dur a terme accions formatives per tal que els encarregats del manteniment d'aquestes instal·lacions fossin de la terra. Una altra proposta que ara es posa en risc pels retards que es preveuen a partir d'ara. Serem capaços de desbloquejar-ho? Seria tot un detall perquè no estem en el millor moment per deixar escapar oportunitats.

I ara, què? Es tornarà a posar sobre la taula la possibilitat de desenvolupar els parcs eòlics a l'entorn del corredor d'infraestructures? Si finalment aquesta és l'opció escollida, tot el territori hi estarà d'acord? Les entitats ecologistes hi donaran el vistiplau definitiu? No em jugaria ni un pèsol a l'hora d'apostar per cap posicionament. Només sé que no tenim un model energètic clar. I tampoc som autosuficients. Calen mesures contundents i consensuades. Encara que arribin tard.