Figueres tindrà durant diverses setmanes tres patrulles de Mossos d'Esquadra i tres més de Guàrdia Urbana per combatre els incidents i la inseguretat que s'ha generat en els darrers dies. Aquest és l'acord al qual, segons l'alcalde de a ciutat, Santi Vila (CiU), ha arribat amb el delegat del Govern, Eudald Casadesús, arran dels problemes registrats darrerament. D'altra banda, Vila ha fet una crida als diferents partits polítics i a les entitats de la ciutat per tal que no utilitzin el mobiliari urbà per a enganxar-hi publicitat. Segons diu, aquesta situació podria "donar excuses als extremistes" per provocar més delictes, com els de la crema de deu contenidors que van tenir lloc aquest dimarts a la nit.

"Ens enganyaríem si diguéssim que el tema el tenim controlat", va assegurar ahir el batlle municipal durant una roda de premsa. En aquest sentit, Vila va afirmar que les accions que es van produir dimarts no eren fruit d'actuacions de "joves adolescents, com ha passat en altres ocasions", sinó que es tracta d'accions "sistemàtiques i organitzades". I és que, segons sembla, els causants dels incendis van recórrer la ciutat en cotxe, des del barri de l'Olivar Gran fins al dels Cendrassos, cremant contenidors.

L'alcade, que es va mostrar preocupat per la situació, va assegurar que s'ha decidit reforçar de forma considerable la presència policial i que això s'allargarà "les setmanes que calguin". En aquest sentit, Vila va explicar que la idea és que cada nit hi hagi tres patrulles de cada cos policial recorrent la ciutat en un intent de control i, alhora, com a mesura dissuasiva. "Amb el delegat del Govern vam concretar que podria allargar-se entre tres i quatre setmanes", va precisar el batlle.

"Sense excuses als brètols"

Durant l'anunci de les mesures de vigilància, Vila també va demanar la participació dels partits polítics, formacions i entitats de la ciutat per evitar que pengin cartells publicitaris al mobiliari urbà i als contenidors. "Des dels comandaments policials ens han fet saber que aquesta situació pot portar a dinàmiques d'acció-reacció i donar excuses als extremistes per fer-hi bretolades", va insistir el batlle. I és que, segons diu, "al final, l'únic perjudicat és el mobiliari urbà".

Pel que fa a la crema de contenidors que va produir-se aquest dimarts, Vila va destacar l'"excel·lent tasca que va dur a terme la Guàrdia Urbana" que va permetre, a banda de la reposició del mobiliari a primera hora del matí, "evitar que s'afectés cap vehicle proper ni cap persona". Amb tot, però, va insistir que hi ha "un problema latent" de pràctiques vandàliques que "cal erradicar". Per això, va dir, espera que amb el reforç policial previst per aquestes setmanes s'aconsegueixi enxampar els autors d'aquests incidents i acabar amb aquesta situació.

D'altra banda, Vila va negar que la crema de contenidors estigui relacionada amb l'incendi de dos vehicles que va tenir lloc la matinada de dilluns al carrer Josep ?Azemar. "En principi no hi ha incidis per determinar que els fets estiguin vinculats", va precisar el batlle.