Una investigació polical mal feta ha impedit que l'Audiència de Girona condemnés a presó la figuerenca Isabel Vinader Sauquillo, detinguda a l'aeroport de Madrid el 7 de novembre de 2007 amb quatre quilos de cocaïna dins d'una maleta que havia d'entregar als colombians Gabriel Alfonso Martínez Reina i Miltón César Bustos Muñoz, també imputats en el cas per un delicte de tràfic de drogues.

La sentència, estrictament fonamentada en els drets constitucionals que assisteixen a tot ciutadà, anul·la les intervencions telefòniques practicades per la Policia Nacional a l'entendre que els arguments utilitzats per sol·licitar-les eren meres suspicàcies mancades de proves fefaents. En aquest sentit, reconeix que l'única evidència de què disposaven els agents per argumentar la necessitat de punxar els telèfons i violar el secret de les comunicacions no va ser utilitzada. Es tracta, precisament, de la vigilància realitzada a Gabriel Alfonso Martínez Reina, quan es va veure com aquest recollia a Isabel Vinader Sauquillo per anar a una agència de viatges i comprar el bitllet cap a Colòmbia. Aquesta vigilància es va realitzar el mateix dia en què el jutge instructor va decretar l'auto d'intervencions telefòniques que ara ha quedat anul·lat juntament amb totes les proves que se'n desprenien, com era el coneixement de la introducció de la maleta per part de Vinader i que havien d'anar a recollir els altres dos imputats.

L'advocat dels dos acusats, Joaquim Bech de Careda, no ha economitzat paraules per criticar la investigació policial "que ha comportat que dues persones hagin estat a la presó". Manifesta també la seva voluntat de reclamar compensacions a l'administració per aquesta situació i en responsabilitza principalment el jutge instructor per ser qui va dictar l'auto que autoritzava la violació del secret de les comunicacions.

Desfent la sospita

Els suposats indicis aportats per la Policia Nacional han estat refutats pel tribunal, que ha tractat de preservar amb el seu argumentari les garanties constitucionals abans de donar per vàlid un auto d'intervenció telefònica que "mancava de consistència incriminatòria al centrar-se en dades obtingudes de fonts indeterminades".

Entre els indicis aportats pels ?guàrdies es troba un servei de vigilància on es va veure a Martínez Reina i Bustos Muñoz intercanviar-se una bossa amb un paquet blanc que, aparentment, era formatge. L'ofici policial recull que els agents van veure aquest troc usant uns binocles però durant la vista oral es van contradir afirmant que ho havien fet a ull nu.

Els magistrats també es qüestionen per què la Policia Nacional no va incoar unes diligències d'investigació quan va afirmar haver vist un dels acusats reunit amb un home que havia aconseguit introduir quatre quilos de cocaïna de gran puresa al territori.

La sentència també és clara en afirmar que el fet que un dels vigilats estigués a l'atur realitzant treballs esporàdics "tampoc no sembla suficient per sospitar d'actuacions de tràfic de drogues".

Com la llei prohibeix valorar les proves obtingudes amb la vulneració dels drets fonamentals, l'absolució en aquest cas resultava clara.