La crisi immobiliària ha ??sacsejat fort moltes economies locals i la de l'Ajuntament de Riudarenes no se n'ha escapat. Si durant l'època de la bombolla immobiliària, ara fa uns cinc anys, el consistori ingressava molt en concepte d'Impost sobre Construccions I Obres (ICIO), aquest ha caigut en picat en els darrers anys a causa de la crisi econòmica.

Les dades així ho demostren: si durant l'any 2006 per aquest impost indirecte, que prové bàsicament de les llicències d'obres, van entrar uns 570.000 euros a les arques municipals; en només cinc anys, aquest nombre s'ha vist reduït fins als 40.000 euros. Aquesta reducció dels ingressos per ICIO representa una caiguda d'un 92 per cent en només cinc anys.

L'alcalde de Riudarenes Narcís Colomé (CiU) -que va facilitar les xifres- explica que a partir del 2006 l'evolució de la recaptació per l'impost de construccions va en caiguda lliure i, de fet, si el 2006 es van recaptar uns 570.000 euros; ?l'any següent els números eren clarament inferiors, gairebé reduïts a la meitat, i arribant als 300.000 euros. Els ingressos per ICIO durant el 2008 també tornen a ser clarament inferiors als de l'any anterior, lligats a l'evolució de l'economia, es passa dels 300.000 de l'any 2007 als prop de 100.000 euros.

Però els dos anys en què s'ha recaptat menys, a banda del 2007, són el 2009 i el 2010. Fa dos anys, l'Ajuntament de Riudarenes només va ingressar per aquest impost indirecte de construccions uns 70.000 euros. L'any passat, en canvi, aquesta xifra encara es va reduir gairebé a la meitat, en total es van recaptar uns 40.000 euros.

Des del consistori, l'alcalde de Riudarenes lamenta la situació però recorda que la crisi econòmica i, en concret, la immobiliària han sacsejat totes les economies locals i per tant, Riudarenes no en seria una excepció. Pel que fa a la previsió per aquest 2011, Colomé ressalta que si bé es podria dir que "s'esperen ingressar zero euros amb la situació, la previsió és que puguin entrar uns 50.000 euros", tal i com ho van establir en el pressupost per aquest any 2011.

En canvi, es contempla la possiblitat de moviment de noves empreses al municipi, que pu?guin generar activitat econòmica i, alhora, repercutir en un augment de la recaptació de l'ICIO; Colomé ressalta que inicialment hi havia una empresa de biomassa interessada a instal·lar-se a la zona industrial de Semursa, a l'entrada del poble. Però que, de moment, no s'ha dut res a terme perquè aquesta instal·lació volia aprofitar la subestació de la línia de Molt Alta Tensió (Mat) i com que encara no s'ha construït, seria un projecte que no té ni data ni tampoc hi ha seguretat que s'acabi implantant en aquest municipi selvatà.