La Generalitat s'està plantejant introduir canvis en el Pla Únic d'Obres i Serveis (Puosc). La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, va advertir ahir des de Girona que seran "molt escrupluosos" en el seu compliment i que, per tant, només atorgaran obres que estiguin acompanyades de la seva corresponent dotació pressupostària, "cosa que no ha succeït en els darrers anys". A més, també va assenyalar que caldrà "obrir una reflexió" perquè molts ajuntaments no poden assumir el cofinançament de les obres, i que a partir d'ara també s'hauran de "prioritzar" alguns treballs: "Potser fins ara s'han fet grans obres i ara és el moment de mantenir-les, cosa que té un cost que a vegades molts ajuntaments no poden assumir", va assenyalar. De moment, va indicar, la Generalitat ja està fent una reflexió interna sobre com ha de ser el nou Puosc, però també va convidar tots els ajuntaments i associacions municipalistes a fer les seves pròpies propostes.

Pel que fa al finançament dels ajuntaments, Ortega va explicar que el Govern de CiU s'ha plantejat endegar durant aquesta legislatura la Llei de Governs Locals, per tal d'establir quines competències corresponen als ajuntaments -molts dels quals, va recordar, exerceixen competències sense tenir transferits els recursos corresponents-, i com se'n pot millorar el finançament. A més, també es va mostrar disposada a tirar endavant durant aquest mandat la llei d'ordenació territorial i la de finances locals. Més enllà d'això, però, també va anunciar que es reunirà amb el vicepresident del Govern estatal en matèria de Política Territorial, Manuel Chaves, per plantejar-li la necessitat de transferir fons perquè els ajuntaments puguin fer front a les incidències que vénen. Ortega va recordar que darrerament els fons de l'Estat han disminuït i per això va assenyalar que traslladarà a Chaves "la necessitat d'un finançament que pugui donar resposta als ajuntaments".

Ryanair i traspàs de l'aeroport

Ortega, d'altra banda, va reiterar que la Generalitat continua les converses amb totes les companyies aèries -inclosa Ryanair- per intentar arribar a un acord un cop hi hagi els pressupostos sobre la taula. Tot i això, va recordar a la companyia irlandesa que té un acord vigent per a tot el 2011, i li va demanar que el compleixi. També va defensar poder gestionar els aeroports catalans.