Internet és un calaix de sastre on es pot comprar i vendre quasi de tot. Fins i tot una llicència de taxi. En els últims anys, els anuncis de compra-venda d'autoritzacions per ser un conductor professional amb negoci propi han proliferat a la xarxa.

«Venc llicència a la Costa Brava per 50.000 euros. Treball Assegurat», «Cartera de treball de diàlisi. 110.000 euros negociables» o «oportunitat de negoci a la Costa Brava», són alguns dels anuncis que circulen per Internet. Darrere aquestes ofertes, hi ha diversos perfils de taxista. Des del professional que vol canviar de sector al taxista que ja ha entrat en l'edat de jubilació. La gran majoria prefereix mantenir l'anonimat. «La gent és molt xafardera», explica un d'ells, recelós d'explicar per telèfon els motius que l'han portat a posar la seva llicència a la venda.

Per atraure l'atenció dels clients potencials, els taxistes usen diverses estratègies de màrqueting com ara oferir regals: «Es ven llicència de taxi a Girona. Cotxe de regal».

Aval de jubilació

El sector del taxi no passa pel seu millor moment. La facturació ha caigut un 50 % des de l'esclat de la crisi econòmica, segons els càlculs de l'associació provincial de taxistes AETAL. Per això, molts professionals del volant veuen la venda de la seva llicència com el millor aval per garantir la seva jubilació.

Segons l'estadística del taxi que publica anualment l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el nombre de llicències ha crescut un 13,96% en els últims 15 anys a la demarcació de Girona i ha passat de les 523 autoritzacions que hi havia a la demarcació l'any 1995 a les 511 actuals. Barcelona és l'única demarcació catalana on el nombre de llicències s'ha reduït durant aquest període. Actualment hi ha 11.727 professionals del volant a la província amb negoci propi, 599 menys que el 1995. Per la seva banda, Lleida té a hores d'ara 464 llicències (un 16,29% més que fa quinze anys), mentre que Tarragona ha passat de les 473 a les 566 actuals.

L'increment de llicències dels últims anys xoca amb el descens de la demanda d'aquest servei, accentuat arran de la crisi. Per intentar capgirar aquesta situació, els taxistes aposten per congelar la concessió de noves autoritzacions. El president de l'associació provincial de taxistes AETAL, Antoni Beltran, va més enllà. «Quan un company es jubila, les mateixes associacions de taxistes podrien comprar-li la llicència i així deixar-la en stand by fins que la situació millori», explica.

Una altra de les claus per millorar la situació del sector passa, segons Beltran, per redistribuir les llicències actuals per fer-les més rendibles.