Endesa considera urgent ampliar la xarxa elèctrica gironina i reclama a l'Estat, la Generalitat i -sobretot- als ajuntaments que no posin traves a la construcció de noves línies. Un any després del temporal de neu, l'elèctrica considera que ha fet els deures, però sosté que l'actual xarxa és massa "justa" i que s'ha fet "evident" que cal millorar-la. El subdirector general d'operacions, Josep Maria Esteve, va comparar l'estat de les línies actuals amb un refredat, i va dir que si "qualsevol tus una mica més, agafarem la grip". Tant per a Endesa com per a Red Eléctrica, cal desencallar els esculls burocràtics que impedeixen tirar endavant la MAT i les línies de mitjana i alta tensió que en penjaran.

Elèctriques, Generalitat, enginyers i empresaris es van reunir a Girona al voltant de la taula rodona "Causes i efectes de l'apagada del 8 de març". L'acte, convocat pel Col·legi d'Enginyers Industrials, va servir per analitzar tot el que va suposar l'intens temporal de neu d'ara fa un any, que va deixar mig Catalunya a les fosques.

Un dels enginyers que va redactar l'informe de l'apagada sol·licitat per la Generalitat, Pere Palacín, va apuntar què hauria passat si la MAT hagués estat aixecada aquell 8 de març. A parer dels experts, també hi hauria hagut caiguda de línies, però l'apagada hauria afectat "160.000 abonats menys" i, sobretot, com va destacar Palacín, "la reposició del servei i la recuperació hauria estat molt més ràpida".

Paral·lelament, un any després de la nevada el 36% dels propietaris forestals que van demanar ajudes al Departament de Medi Ambient no ha ingressat ni un euro. El cap del servei de Gestió Forestal, Xavier Clopés, reconeix que els 9,5 milions d'euros que el departament va destinar a aquestes ajudes ha quedat curta i que la convocatòria va deixar fora una part important dels propietaris. Des del departament no es descarta que els afectats que no han rebut diners encara puguin tornar a presentar-se en pròximes convocatòries d'ajudes. Ara bé, també s'insta als propietaris a no esperar els diners de braços plegats i, per exemple, optar per netejar les parcel·les i treure'n benefici convertint la fusta en biomassa.

Els boscos de comarques com el Baix Empordà, el Gironès, la Selva o el Maresme van quedar molt afectats després de la gran nevada del passat 8 de març. El temporal va afectar gairebé 148.000 hectàrees, unes 90.000 de les quals a les comarques gironines. La Generalitat va impulsar un seguit d'ajudes per tal de recuperar les zones prioritàries -com les lleres dels rius o les franges antiincendis- per tal d'afrontar l'estiu passat amb garanties. A banda de les brigades que va posar a disposició dels ajuntaments, els propietaris de parcel·les forestals també podien demanar diners al Govern per tal d'afrontar la neteja dels seus terrenys.

L'objectiu d'aquestes ajudes era donar suport econòmic perquè els propietaris particulars afectats per la nevada poguessin actuar amb rapidesa i que el motiu econòmic no fos el motiu pel qual els privats no poguessin netejar les destrosses.