"Hem de posar el nivell d'exigència al lloc que li pertoca". La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CiU), va recordar ahir que hi ha aproximadament un 30% d'alumnes de Primària que no saben llegir prou bé, i va advertir que l'esfera íntima dels alumnes -per exemple, els seus problemes personals a casa- no pot servir per justificar l'aprovat d'estudiants que no han arribat a un mínim de coneixements. "Cal fixar-se més en el punt d'arribada que en el de partida", va defensar la consellera, qui també va demanar als professors i mestres un diàleg "franc" sobre els seus problemes d'autoritat a les aules, una qüestió que preocupa cada cop més docents.

Rigau, a més, va demanar la col·laboració dels pares en l'educació dels fills per tal de fer possible aquest augment de l'exigència. "Han de saber que, segons com eduquin els seus fills, no podran tenir una bona educació", va indicar, tot afegint que "ningú reclama el retorn de l'autoritarisme, però l'escola no és una perllongació de la família i per tant que un pare pugui qüestionar el càstig d'un mestre ens hauria de fer pensar, per què no es pot barrejar l'esfera privada i la pública".

De la mateixa manera, va recordar que les aules són un espai d'aprenentatge i per això va dir que cal "trobar el punt intermig" entre la diversió i l'exigència a classe. En aquest sentit, la consellera va ?defensar que cal "modernitzar les sancions", ja que, segons va indicar, "quan dius a un alumne que s'ha portat malament que estarà expulsat durant tres dies, es posa a riure i et pregunta que per què no li'n poses 15, et descol·loca".

Rigau també va lamentar que hagi aixecat més debat la setmana blanca, que és una qüestió administrativa, que no pas els informes que assenyalen les deficiències dels estudiants en matèria lectora. En aquest sentit, la consellera va advocar per la igualtat d'oportunitats, però va recordar que això en cap cas pot suposar una rebaixa de l'exigència, "perquè si l'escola es talla les ales a si mateixa, no avançarà" i, de fet, es posarà en perill "l'ascensor social".

La responsable d'Ensenyament també va defensar que "cal canviar la insatisfacció per satisfacció", i va recordar als mestres que "l'exigència és a tot arreu, també pel que treballa a l'empresa privada o en una fàbrica a punt de tancar". De fet, preguntada per un assistent sobre com es podria aixecar la ?moral dels docents, va respondre que a Catalunya hi ha 600.000 aturats i que "una persona amb feina ?segura hauria d'anar somrient tot el dia". També va considerar que "no hi ha res pitjor que un docent a qui ja no vibra l'ànima quan veu un ?infant o un adolescent", de manera que, va reflexionar, "potser ja no és una professió per a tota la vida".

Pel que fa als nouvinguts, va assegurar que estan teixint "una xarxa meravellosa d'experiències", i va recordar que, al contrari que altres països com ara Alemanya, l'escola catalana ha optat per la integració i la barreja. Preguntada sobre com es pot acabar amb l'exigència d'escoles amb una elevada concentració d'immigració, Rigau va respondre que a la llei d'educació està previst limitar el màxim de nouvinguts per centre, però que això significarà també que la proximitat deixi de ser un dels principals criteris per accedir a una escola, ja que la immigració es concentra habitualment en determinades àrees.

Pel que fa a la instal·lació d'ordinadors a les aules, i la seva frenada a causa de la crisi, va recordar que l'ordinador "és un mètode, un instrument, però no hem de ser esclaus del mètode sinó de fer pràctiques més dialogades".

D'altra banda, Rigau també va defensar el retorn dels exàmens de setembre. Segons va reconèixer, aquesta mesura no servirà per arreglar tots els problemes, però almenys servirà per "sacsejar" el sistema: "Si un estudiant suspèn un examen el 15 de juny i l'aprova el 22, no arreglem res", va advertir. "Cal que l'estudiant vegi com l'afecta aquest suspens, per exemple en les hores de piscina durant l'estiu", va explicar.

Finalment, també es va comprometre a abordar temes més profunds com horaris que afavoreixin més la conciliació familiar, però va demanar el suport i les energies de tots els sectors.

conferència d'irene rigau a tribuna de girona. La consellera, enmig de la seva intervenció.Rigau saludant els assistents a l'acte.El públic assistent a la segona conferència del cicle sobre el futur de l'educació que organitza Tribuna de Girona.