Una noia d'Olot de 23 anys que s'està d'Erasmus a Roma ha estat la causa, els darrers dies, d'una tempesta política sobre la inseguretat en els carrers de la capital d'Itàlia. El 19 de febrer A.A.G., estudiant d'Enginyeria Química i filla d'una coneguda família d'industrials d'Olot, es presentava a un hospital romà amb el seu xicot, un home de 43 anys, per demanar un rentat vaginal perquè l'havien violat i temia haver contret alguna enfermetat. Dos homes l'havien agredit a prop de la turística plaça d'Espanya i l'episodi va desencadenar un encreuament de retrets polítics sobre la manca de seguretat al centre de la ciutat. Els qui van opinar -tots: des de l'oposició municipal al Parlament, passant pel govern regional del Lazio- han passat un mal tràngol després que l'estudiant admetés que s'havia inventat l'agressió: un fet que ara li pot suposar càrrecs penals, a ella i al seu company.

El motiu de la mentida hauria fet les delícies de Federico Fellini si aquest encara fos viu i continués interessat a explorar els límits de la moral. La jove era aficionada a buscar homes desconeguts per tenir-hi relacions enmig del carrer. "A vegades em faig passar per prostituta, és un joc amb el meu xicot. Sé que és difícil d'entendre però ens agrada, jo vaig a la caça de clients, ell es queda a casa. Quan torno li ho explico, a vegades ens intercanviem missatges mentre estic amb altres homes", va explicar la noia a Il Messagero; el diari relaciona el joc amb un musical italià anomenat Il Rugantino. Aquella nit, al company ocasional se li va trencar el preservatiu i la noia va preferir mentir a l'hospital "per estar segurs de rebre la millor atenció".

La visita al metge va desencadenar la presència de la policia i l'inici d'una investigació que va causar molta alarma a Roma: es tractava de la segona violació d'una estangera en pocs dies al centre de la ciutat. Dies més tard, la jove confessava després que no es trobés cap resta orgànica al carreró de San Sebastianello, i que es comprovés que el seu testimoni presentava llacunes. Per exemple, deia que dos homes l'havien arrossegat rere uns cotxes i mentre un la subjectava i l'amenaçava amb un ganivet, l'altre la va forçar, però els metges no van trobar cap indici de violència en el cos de la noia, ni les càmeres de seguretat dels carrers propers havien enregistrat res. Fins i tot la policia va aconseguir contactar amb algun dels companys sexuals ocasionals de la noia.

Fonts diplomàtiques indiquen que, en considerar-la víctima d'una violació, el consolat va procurar-li assistència legal i psicològica, que ella va fer servir; però ara que s'han girat les tornes haurà de fer front a la seva responsabilitat: probablement, càrrecs per simulació de delicte i fals testimoni que li poden suposar d'un a tres anys de presó. Els càrrecs es donen per segurs però també una probable absolució o, en tot cas, una pena molt lleu, ja que la noia no té antecedents. La tempesta política, però, continua: l'alcalde Gianni Alemanno (Poble de la Llibertat, coalició de dretes en què milita Silvio Berlusconi) ja ha exigit públicament una disculpa als polítics del Partit Democràtic que li van tirar la cavalleria per sobre responsabilitzant-lo de la manca de seguretat a la ciutat.