Les fonts naturals de Santa Coloma de Farners acostumen a ser un reclam per a molts vilatans i veïns dels pobles del voltant, que els caps de setmana s'acosten a la capital de la Selva a omplir ampolles d'aquest bé natural. Les últimes analítiques, però, després de la seva corresponent contraanlàlisi, han conclòs que dels onze brolladors analitzats a la zona del nucli urbà, d'aquestes cinc no tenen l'aigua apta per al consum humà.

En concret, l'aigua de la font de ca l'Oller, la del Roure, la del carrer Calau, la del Pau i la font de Farners no té les garanties sanitàries per poder-se qualificar de potable, ja que contenen alguns tipus de bacteris que no les fan aptes per al consum, com ara coliforms; escherichia Coli, entre d'altres. Uns indicadors microbiològics que mostren el nivell de contaminació que pot tenir l'aigua, en aquest cas les fonts naturals a Santa Coloma.

Des del consistori, es ressalta que l'aigua que procedeix de les fonts naturals no està connectada al sistema de distribució municipal i que per tant, a causa de la seva pròpia naturalesa és una aigua sense garanties sanitàries. I recorda que per això, se'ls obliga a fer anàlisis periòdiques per tal de controlar-ne la qualitat. A banda, el regidor de Medi Ambient Josep Cullell (CiU) explica que aquestes cinc fonts solen presentar aquest tipus de problemes de contaminació i que els períodes de pluja són els que en varien, en ocasions la potabilitat. De tota manera, l'edil explica que per aquest motiu es fan dues anàlisis l'any i que en cap cas és una aigua contaminada fins al punt que una font hagi de ser clausurada. De fet, molta gent de la ciutat en segueix consumint malgrat que hi ha instal·lats els cartells on es llegeix "no apta per al consum".