El nou hospital Trueta no serà una realitat almenys a partir de ?l'any 2020. El conseller de Salut, Boi Ruiz va confirmar ahir, en el transcurs de la seva visita a les terres gironines, que el projecte de construcció del nou centre sanitari és molt improbable que entri en els pressupostos de 2011, i que la seva construcció no estarà enllestida fins d'aquí a nou anys, com a mínim.

El titular de Salut va remarcar que "el projecte és de tal dimensió i envergadura" que no serà possible posar-lo en marxa fins que no es pugui encabir en un pressupost, una mesura que veu "difícil" que es porti a terme en els pròxims dos anys, tal com està la situació econòmica. "Jo no podré agafar un compromís ferm si el Trueta no pot entrar als pressupostos. El que no podem fer són coses que no siguin realitzables per falta de diners" va destacar Ruiz, i va afegir que el nou Trueta té "realitat política i el suport de la Generalitat, però els tempos de realització d'anar lligats amb el pressupost".

En aquest sentit, Ruiz va tornar a insistir a revisar alguns aspectes del projecte per fer-lo més assequible, com per exemple determinar si la ubicació (pràcticament al mateix lloc que l'actual centre) és la més adequada.

Moció per fer l'hospital

El conseller, que va visitar els hospitals Santa Caterina i Trueta, va anunciar que mantindria la majoria de serveis que hi ha actualment al centre de referència de les comarques gironines, incloses les intervencions cardíaques. En aquesta línia Ruiz va assegurar que els gironins no hauran de desplaçar-se fins a la Vall d'Hebron i podran operar-se tranquil·lament al centre sanitari. Precisament, el conseller va fer incís en la idea d'invertir recursos en l'actual centre per evitar "deixar-lo caure, combinant el nou projecte amb el projecte de manteniment del Trueta actual".

Sobre aquestes afirmacions, l'exconsellera de Salut i diputada al Parlament, Marina Geli va manifestar que les inversions que es volen fer per adequar l'assistència de l'actual hospital també poden servir per la construcció del nou. Geli va anunciar que presentaria una moció al proper proper ple parlamentari per demanar que s'encarregui el projecte executiu per aquest quadrimestre i així poder iniciar les obres el 2012.

La diputada socialista va mostrar la seva disconformitat amb el fet que l'actual Govern es vulgui replantejar la ubicació del nou centre, ja que "el projecte també contempla altres aspectes com la facultat de medicina i ara per ara ja està massa avançat".

Geli va treure importància al fet que bona part del nou hospital es projecti en terrenys pertanyents a la Tesoreria General de la Seguridad Social, i va qualificar d'"excusa" el fet que Salut ho utilitzi com a argument per revisar la ubicació del nou hospital, ja que "molts altres centres sanitaris de Catalunya també estan projectats en terrenys de l'Estat".

Menys desplaçaments

El conseller Boi Ruiz va presentar el nou Consell d'Administració de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) abans de reunir-se amb l'Ajuntament de Girona i visitar l'hospital Trueta. Després de la presentació, el conseller va anunciar que una de les primeres mesures que adoptarà l'IAS serà la d'estendre a la majoria de centres sanitaris gironins un programa que permet diagnosticar demències en persones de la tercera edat de forma telemàtica.

Aquest projecte ja s'està portant a terme al parc hospitalari Martí i Julià de Salt i a nou arees bàsiques, i consisteix a millorar la comunicació entre metges i infermeres de primària i especialistes, per reduir el temps d'emissió d'un diagnòstic (de vuit mesos a unes setmanes). La mesura, impulsada pel metge de família i vocal del Consell d'Administració, Rafael Cubí, reduirà notablement els desplaçaments que han de fer les persones amb mobilitat reduïda.