La filla del pintor olotí Joaquim Marsillach (1905-1986) reclama una escultura modernista de Miquel Blay (1866-1936) a una exdirectora del geriàtric Santa Maria del Tura d´Olot. Es tracta d´una de les poques còpies en bronze de l'original en guix que està exposat al Museu Comarcal de la Garrotxa. És un bust fins al pit d'una noia amb cabells llargs i cua en actitud de nedar. Representa una nàiada. Segons la filla, el bust està valorat en uns 90.000 euros. La filla, Aurèlia Marsillach, ha declarat a Diari de Girona que l'exdirectora, Remei Espuña, es va aprofitar del seu càrrec per obtenir el bust de bronze l'Ondina de Miquel Blay de la seva mare, Dolors Oliveras (1920-2007). «La meva mare estava a la residència del Tura i la Remei la va fer anar a casa seva i es va endur l'escultura», ha acusat Marsillach.

Per la seva part l'advocada defensora d'Espuña ha explicat que Dolors Oliveras va regalar l'escultura a Remei Espuña en estat de plena consciència. Va afegir que Marsillach no té dret de reclamació perquè, segons ella, no és l'hereva legal de Dolors Oliveras. La seva versió és que Oliveras va regalar el bust a Espuña en senyal d'agraïment pel tracte rebut al geriàtric per part de l'exdirectora. Això no obstant, Espuña va voler pagar l'escultura a través de dos pagaments de 3.000 euros, dels quals diu que en conserva els rebuts. Ha apuntat que Espuña està disposada a tornar l'escultura en cas que li paguin els 6.000 euros que va pagar a Oliveras.

L'advocada ha indicat que Espuña és conscient de la petició perquè va rebre una reclamació escrita d'Aurèlia Marsillach. També ha apuntat la possibilitat de querellar-se contra Marsillach per injúries.

L'actual director de la residència geriàtrica del Tura, Joan Vinyes, ha reconegut que Espuña havia estat la directora del centre fa uns anys. Va indicar que adquirir coses no entra dins de les atribucions d'un director. Ha explicat que els ­interns amb les facultats de consciència deteriorades tenen un familiar de referència que és el que ha de tractar amb la direcció. Ha puntualitzat que els interns amb les facultats mentals plenes tenen dret a establir tractes amb qui creguin convenient.

90.000 euros

Per la seva banda, Aurèlia Marsillach ha explicat que el seu pare es relacionava amb l'escultor Miquel Blay. També ha indicat que té constància de la presència de l'escultura a casa dels seus pares des que té ús de raó, ara té cinquanta anys. Respecte a la seva mare, ha explicat que va ingressar a la residència geriàtrica el Tura en molt mal estat de salut. A la residència, segons ella, va tenir una lleu recuperació. Això no obstant, durant la seva estada, va haver d'ingressar moltes vegades a l'hospital. Marsillach ha precisat que durant aquests ingressos la mare va mostrar puntes de demència senil.

Dos mesos abans de morir, la mare va testar a favor del germà d'Aurèlia. Això no obstant, Marsillach considera que té dret a l'escultura perquè l'exdirectora la va obtenir abans que la mare fes testament. Un cop morta la mare, els germans van arribar a un acord enfocat a evitar una impugnació del testament. Llavors, van trobar a ­faltar l'escultura, sense que en fessin massa cas. La situació va canviar fa dos mesos quan Aurèlia Marsillach va trobar un galerista que li va ­demanar l'escultura. El galerista li va valorar el bust en 90.000 euros.

Fonts del Museu Comarcal

han reblat que en uns temps de bona situació econòmica el valor del bust podia haver arribat als 90.000 euros. A partir d'aquí, Marsillach es va posar en contacte amb Espuña per demanar l'escultura per escrit. L'exdirectora va negar-s'hi i va dur les cartes a una advocada per tal d'iniciar una defensa jurídica.

Marsillach també ha enviat cartes d´opinió als mitjans en què exposa la seva situació i el seu malestar amb els casos d´abús per part del personal dels geriàtrics.