La proximitat de les eleccions municipals ja ha començat a afectar els debats polítics i ciutadans que durant les darreres setmanes s'han portat als plens i que, dia rere dia, formen part de les converses de carrer. Un exemple d'aquesta dinàmica la trobem a Figueres, on ningú vol deixar escapar la possibilitat de donar l'opinió o ficar cullerada a qualselvol temàtica que preocupi o interessi els ciutadans. Però hi ha un problema. De les propostes amb cara i ulls a les demagògiques només hi ha un pas. I ja s'ha superat amb escreix.

Sense cap mena de dubte, els darrers episodis de crema de contenidors, robatoris a vehicles o atracaments amb armes blanques han tornat a situar el debat sobre la manca de seguretat al capdavant de les preocupacions dels figuerencs. I d'això en són conscients els nostres polítics, que saben que, a poc més de dos mesos dels comicis, un dels cavalls de batalla serà aquesta polèmica. Es tracta d'un caramel electoral, però s'ha d'anar en compte perquè tracten sobre una situació que té angoixadaes moltes persones. I de vegades no sembla que en siguin conscients.

No entraré a valorar si s'haurien d'invertir més diners en ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana, si instal·lar càmeres de videovigilància aportarà quelcom, si el problema és la falta de Mossos d'EsquadraÉ Simplement, sí que demanaria una mica de seny a l'hora de portar aquest debat a un escenari públic. Aportin solucions, però tampoc facin volar coloms perquè, a hores d'ara, la societat no està per punyetes. Deixin la demagògia a casa i estalviaran pàgines del programa electoral. D'altra banda, un altre cas significatiu de la proximitat electoral és el paquet de mocions que, des de fa un parell de mesos, inunden el plenari municipal figuerenc. Mocions de grups municipals amb representació al cartipàs o de partits com la CUP que esperen ser-hi a curt termini. La febre del 22 de maig està provocant que, per exemple, amb un mes de diferència dues formacions polítiques hagin portat al ple la mateixa moció: demanar canvis en la llei hipotecària. És només un exemple dels despropòsits que s'han començat a patir i que amenacen de reproduir-se durant els propers mesos. Que Déu ens agafi confessats.