Dos anys i vuit mesos han calgut per completar la instrucció del sumari del cas de Federica Squarise, la jove italiana morta a Lloret de Mar a principis de juliol de 2008, que es va concloure ahir amb una última declaració de l'acusat, Víctor Díaz Silva, davant el jutjat d'instrucció. És el punt i final a un sumari que es va iniciar amb la detenció, el nou de juliol de 2008, de Díaz Silva, un home uruguaià de 30 anys, acusat d'haver violat i assassinat la noia. El cas va tenir una transcendència inusitada i els diaris italians van ocupar planes i planes amb el succés lloretenc.

La investigació policial també va tenir els seus alts i baixos, ja que Díaz va aconseguir escapar dels Mossos d'Esquadra, que ja el consideraven el principal sospitós del cas, i arribar a Tarragona, on va demanar ajut a uns amics per amagar-se i intentar fugir. Van ser els amics els qui el van delatar en tenir també notícies del que havia passat a Lloret. Un cop amb el detingut a les mans, el jutge instructor va trobar-se amb problemes com ara que molts dels testimonis que s'havien de ratificar corresponien a estrangers i era molt difícil localitzar-los. Entre tot plegat, s'espera que encara passin mesos abans que l'Audiència de Girona jutgi el cas per tribunal professional.

Díaz Silva, tal i com ha mantingut durant tota la instrucció, va seguir negant ahir que violés la noia. Respecte a l'assassinat que se li atribueix, assegura que va perdre la noció del que estava fent i que, quan va tornar a recuperar totalment la consicència de la situació, les mans als voltant del coll de la noia ja li havien procurat una mort per asfíxia, segons va explicar un dels advocats de la família Squarise, el lletrat del consolat italià a Barcelona Francesc Có. L'acusació d'agressió sexual, fonamentada en els indicis al cos revel·lats per l'autòpsia, impedeix que Díaz Silva sigui jutjat per un jurat popular. En cas que els magistrats encarregats de jutjar l'afer el consideréssin innocent d'aquest delicte, llavors fins i tot potser caldria repetir el procés, ja que els casos d'assassinat i homicidi sí que s'han de jutjar per tribunal popular.

Així les coses, ara l'Audiència de Girona haurà de rebre el sumari del cas, i el fiscal haurà de posicionar-se i demanar les penes corresponents, que poden superar la demanda de 30 anys de presó. També l'Ajuntament de Lloret exerceix l'acusació particular en considerar que el succés va posar en entredit el bon nom de la vila.