La denominació d'origen protegida (DOP) Oli de l'Empordà ha obtingut una anyada excepcional, que li ha permès incrementar un 20% la collita respecte a l'any anterior i situar-se en una de les millors temporades dels darrers anys. Les pluges han estat les causants d'aquests bons resultats, que permetran obtenir 800.000 litres d'oli elaborat. El president de la DOP, Simó Casanovas, ha constatat que estan "molt contents" perquè aquesta anyada "és de les més grans que hem tingut mai". La DOP vol fidelitzar clients a les comarques de Girona i Barcelona i treballa per introduir el producte al sud de França.

Tot i que l'excés d'aigua ha fet que el rendiment de cada oliva sigui lleugerament inferior, la pluja és la responsable de la bona collita, que permetrà l'increment de l'oli elaborat. La producció mitjana dels olivars de la demarcació és d'uns 600.000 quilos anuals i enguany s'espera que sigui de 800.000.

El president del Consell regulador de la DOP ha detallat que ha estat un any de pluges abundants, sobretot el mes d'octubre, i que això ha fet que els brots nous hagin tingut molt rendiment i s'hagin multiplicat el nombre d'olives. Aproximadament la meitat d'aquests 800.000 quilos d'oli produïts a la demarcació acabaran emparant-se sota la marca DOP perquè compliran els requisits de varietats i de qualitat que exigeix l'Oli de l'Empordà.

Eliminar varietats

El responsable de la DOP ha explicat que enguany han hagut d'eliminar algunes varietats per exigències europees, ja que no podien demostrar amb informes agròmics que fossin varietats originàries de la zona. Tot i això, Casanovas preveu que això no farà baixar la producció anual perquè en tractar-se d'una DOP jove cada any tenen nous oleocultors i per la bona anyada que han tingut.

Actualment, la DOP té uns 700 productors que compten amb unes 800 hectàrees d'olivars. La peculiaritat de l'Oli de l'Empordà és que es basa en la varietat autòctona argudell; una oliva que genera un oli dels anomenats "verds", perquè la seva olor recorda a l'herba acabada de tallar o a la fulla d'olivera. A més, també té aromes secundaris que evoquen la verdura, les tomates verdes o les carxofes. Casanovas detalla que és un oli força amargant i picant que es conserva molt bé perquè resisteix la calor i, sobretot, és molt saludable.

La DOP produïrà uns 400.000 quilos d'oli aquest any, que després comercialitzaran sobretot a les àrees de Girona i Barcelona. La intenció dels productors, a partir d'ara, és consolidar-se com a oli de referència entre aquest públic i també donar-se a conèixer al sud de França.