Començar a obrir camí des de la base i donar exemple a la cúpula: és 'fàcil' que els partits independentistes consensuïn candidatures unitàries. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Reagrupament.cat (RCat) i membres de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) han decidit presentar-se plegats a les pròximes eleccions municipals amb la candidatura Junts per Banyoles. Encara no han volgut esclarir qui serà el cap de llista, ni tan sols de quin dels tres partits, però sí que asseguren que els ha estat fàcil posar-se d'acord i esperen que les candidatures unitàries proliferin arreu del territori. L'objectiu a Banyoles és clar, mínim igualar els sis regidors d'ERC del darrer mandat.

El punt de partida de Junts per Banyoles és la 'necessitat' d'unitat entres les formacions independentistes. Per això, ERC, RCat i SI han consensuat una candidatura unitària per a les pròximes eleccions municipals. Asseguren que tenen pràcticament tots els serrells tancats i que no els ha estat difícil posar-se d'acord, però encara no volen avançar com han constituït la llista, qui serà el candidat a l'alcaldia, ni tan sols de quina de les tres formacions polítiques serà.

Aquesta primera aparició pública ha estat, segons ha explicat David Juan (ERC), per explicar que han unit forces i van de la mà en l'assalt a l'alcaldia de Banyoles. Entre les formacions independentistes en falta una, la CUP, que presentarà llista apart. Juan ha explicat que és així per una simple qüestió de tempo, la CUP tenia molt definit el seu projecte i no tenia temps de desfer-ho tot. Tot i això, Juan defensa que són llistes complementàries que no es fan ombra i que, després de les eleccions, seran capaces de posar-se d'acord en tot el que calgui.

La intenció de Junts per Banyoles també és llançar un missatge a les cúpules dels partits, creuen que la divisió de les forces independentistes no és bona i que cal posar-se d'acord i deixar les bandes les pugnes per quotes de poder. En aquest sentit, Juan ha dit que volen ser un exemple de consens que vagi 'des de la base cap a dalt'. Una candidatura independentista que tampoc oblida que la pròxima cita és municipal i asseguren que malgrat tenir un ideari nacionalista el principal interès és Banyoles.

En programa es basa en quatre objectius, la Banyoles plural i integradora, la ciutat que planta cara a la crisi per sortir-ne reforçada, un ajuntament que no aprofiti la crisi per fer retallades socials i, sobretot, vetllar perquè Banyoles mantingui la seva identitat.