L'Estat exclourà d'aplicar la Llei de Costes als tres hotels i els 1.200 habitatges de la Gola de l'Estany de Roses que estan situats dins el domini marítimo-terrestre. D'aquesta manera s'ha resolt la incertesa dels propietaris, perquè el Ministeri de Medi Ambient ha conclòs que els terrenys «no reuneixen les característiques pròpies per ser considerats domini públic» i passaran a estar en zona urbana. En el cas de la marina d'Empuriabrava, en canvi, es descarta fer una excepció, ja que es considera que els canals són de domini públic i s'aplicarà la Llei de Costes, tot i que estan oberts a ser flexibles amb les servituds i les concessions d'amarradors s'allargaran fins als 60 anys.

Els edificis a la Gola de l'Estany es van construir fa 47 anys i ja es van aixecar dins l'espai de domini públic, en la línia marítimo-terrestre, davant de la platja de Roses. Anys més tard, la Llei de Costes els hauria delimitat com a domini públic, amb una concessió de 60 anys. En iniciar-se els atermenaments als canals de Santa Margarida i Empuriabrava, es va posar de nou sobre la taula aquest tema i va generar alarma entre els milers de propietaris que hi resideixen. Els governs municipals rosincs esperen des de fa anys resoldre definitivament la situació.

El subdirector general de gestió del domini públic del Ministeri de Medi Ambient, José Ramón Martínez Cordero, es va reunir ahir amb propietaris i Ajuntament. Es va informar que s'ha examinat l'expedient i després de revisar-lo s'ha conclòs que «la Gola de l'Estany no reuneix les característiques pròpies per ser considerada domini públic i, per tant, els tres hotels i més de 1.000 apartaments que la integren no estan afectats per la llei de Costes i són edificis de propietat privada». L'expedient administratiu encara no està redactat, ni tampoc la resolució al Butlletí Oficial de l'Estat, però el responsable de Costes va constatar que la decisió és ferma. L'alcaldessa, Magda Casamitjana, va remarcar que estava convençuda que «la gent s'entén parlant» i va agrair «la disposició demostrada i la bona resposta per part de l'administració central a l'hora de trobar una solució idònia a aquesta problemàtica que afectava un nombre tan important de veïns».

La marina no queda exclosa

El representant de Costes també va visitar ahir Castelló d'Empúries, visitant els canals afectats per la recent delimitació de la Llei de Costes. Des dels partits polítics i els afectats demanen una excepció a la Llei de Costes. Martínez va constatar el que havia mainfestat fa uns dies el director general: que en cap cas s'estudia una excepcionalitat per Empuriabrava que es continua considerant una marina interior. Es manté que hi ha d'haver una servitud de pas i que els amarradors han de tenir una concessió, tot i que flexibilitzen les delimitacions. Actualment, la servitud afecta des del canal fins a les propietats en sis metres i els canals passen a ser una concessió. El subdirector general va assenyalar després de la visita a la marina que se'ls podria permetre una concessió que podria arribar als 60 anys (30 prorrogables a 30 més) i que la concessió no els suposés un cost. Pel que fa a la servitud, va informar que s'estudiarà que es comenci a marcar la zona pública a partir del llindar dels habitatges.