Les càmeres que van captar imatges i converses a la comissaria de Policia Local de Tossa de Mar que van servir per expedientar dos agents van instal·lar-se sense que l'Ajuntament comptés amb la reglamentació necessària per a gestionar la informació que generaven. La disposició general de creació de fitxers per al tractament de dades personals, entre els quals s'hi compta un fitxer de videovigilància, va ser aprovada pel ple municipal el nou de setembre de 2010, quan l'expedient als agents els va ser notificat a finals d'agost, i no va publicar-se als diaris oficials fins al novembre. Dos agents van ser expedientats i sancionats amb un mes de suspensió de sou i feina i cinc dies de suspensió, respectivament, a partir dels enregistraments que els van captar parlant sobre càrrecs municipals.

El responsable d'afers legals de l'Agrupació de Policies Locals (APL) de CCOO, Àlex Duran, considera que l'aprovació del reglament feta de manera posterior a l'ús d'aquests enregistraments evidencia que "les càmeres no acomplien la normativa, i les proves amb què s'ha sancionat els dos agents no tenen validesa". El sindicat ja ha efectuat un recurs potestatiu contra la suspensió de sou i feina a què s'ha sotmès els dos agents. Si l'Ajuntament no rectifica, explica Duran, interposaran un recurs contenciós administratiu. Els dos agents expedientats tampoc no descarten portar el tema als jutjats penals en considerar que s'ha vulnerat el dret a la pròpia imatge dels agents en fer còpies indiscriminades dels enregistraments, una postura que recolzen els reprensentats sindicals de tot el personal municipal.

Les càmeres, que són un recurs habitual en les comissaries de policia, no estarien encara inscrites en el cas de Tossa ni a la Direcció General de Policia, ni a l'Agència de Protecció de Dades, explica Duran. De manera que, ara per ara, aquest material instal·lat en la caserna tossenca continua estan fora de reglamentació, tot i que sí s'han iniciat els tràmits per a regularitzar-les, tal i com demostra l'aprovació de la disposició de creació de fitxers aprovada pel plenari.

En la disposició de creació de fitxers, hi apareix la creació d'un registre d'imatges de les persones que accedeixen a instal·lacions municipals a efectes de control d'accessos i seguretat mitjançant càmeres. El fet que aquestes càmeres s'hagin fet servir per controlar el comportament i les paraules dels agents de policia "està fora de la finalitat de les càmeres i vulnera la Llei de protecció de dades". A més, en l'organigrama publicat de manera oficial només s'hi preveu l'enregistrament d'imatges, i no pas de so. "Si volen enregistrar també sons haurien de demanar més permisos i informar el personal, cosa que no s'ha fet", rebla l'assessor legal dels agents sancionats.

Per faltar al respecte

A finals d'agost de l'any passat, dos agents que havien tingut problemes amb diferents regidors de l'Ajuntament de Tossa -un es va enfrontar a la regidora Maria Teresa Moré perquè el gendre d'aquesta havia penjar una pancarta a la muralla de Tossa, l'altre havia estat degradat feia pocs dies- van rebre la notificació de que se'ls havia obert un expedient disciplinari. Entre d'altres negligències, se'ls atribuïa haver faltat al respecte a càrrecs municipals, cosa que s'afirmava en base les converses que havien enregistrat les càmeres de la comissaria.