L'Ajuntament de Tossa de Mar i el Comitè d'Empresa han trencat les negociacions pel conveni laboral després de quatre anys treballant en la qüestió. La setmana passada, a la darrera reunió entre el Consistori i el Comitè, els representants de l'Ajuntament van demanar deixar el conveni en "stand by" fins després de les eleccions, per la qual cosa el Comitè entén que s'han trencat les negociacions definitivament. "Per part del Comitè i assesors dels treballadors, entenem que es trenquen les negociacions sense acord i que ens han utilitzat, han faltat a la veritat i la intenció des del principi ha estat no signar el conveni", va assegurar el president del Comitè d'Empresa, Antonio Ponce.

Cal recordar que els treballadors laborals de l'Ajuntament de Tossa no han disposat mai d'un conveni específic i de moment es regeixen per un de la construcció. Per això, el 2007, amb l'entrada de l'actual equip de govern, es van iniciar les negociacions per tancar un conveni per aquests treballadors. Des de llavors, però, han estat nombrosos els estira i arronsa entre les dues parts i quatre anys després la feina encara està per fer i sense cap data concreta per reemprendre les reunions.

Després dels anys de negociacions, el març de 2010 les dues parts van aconseguir arribar a un acord i, de fet, així ho van anunciar públicament. Segons el Comitè, es tractava d'un acord "molt de mínims", però l'objectiu era disposar d'una eina, encara que s'hagués de polir amb el temps. Un mes després, però, l'Ajutament es va fer enrere afirmant que hi havia un article que s'havia de retocar, que era sobre l'externalització de serveis. Després de negociar-ho també es va arribar a un acord en aquest punt, però en va sorgir un de nou, un annex sobre la policia.

"Poc després, van comentar que faltava l'annex de la policia. Aquest annex està més que negociat i l'apliquen", va afirmar Ponce que, segons va explicar després d'aquest nou punt, va arribar a enviar fins a dotze escrits al consistori sol·licitant una reunió per tancar la qüestió i no els contestaven.

Després d'un escrit des de CCOO, finalment el novembre es van reunir i l'alcaldessa va prometre que en tres mesos estaria tancat, segons el Comitè. Els darrers temes problemàtics per part del Consistori eren la jornada de 35 hores i unes bestretes.

Segons el Comitè, han estat constants els pals a les rodes, la qual cosa els fa pensar que "la intenció" de l'Ajuntament "ha estat la de no signar el conveni".

Ara, en la darrera reunió, que va ser fa una setmana, l'Ajuntament va demanar deixar de negociar el conveni fins passades les eleccions, un fet que el Comitè interpreta com una ruptura de les negociacions, ja que no se sap quin serà el proper govern. "La següent excusa és que hi ha eleccions el mes de maig i que el deixen en stand by, i que no hi ha diners per aplicar el conveni", va destacar Ponce. El president creu que la qüestió econòmica és una excusa, ja que el nou conveni gairebé no suposa cap mena d'augment.

Després de reunir-se en assemblea, com a primera mesura, prop d'un 70% dels treballadors laborals van entrar dijous una instància a l'Ajuntament sol·licitant "una reunió urgent" amb l'alcaldessa perquè els expliqui els motius concrets pels quals no se signa ara el conveni, ja que el Comitè assegura que no els coneixen. Sigui com sigui, en funció del que els diguin, els treballadors no descarten més mesures de pressió, com ara mobilitzacions, segons va anunciar Ponce.