Sumar sí, però no a qualsevol preu. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va instar ahir els alcaldes i regidors del partit a no deixar-se arrossegar per "independentismes marginals i cicloquímics" de cara a les municipals. En una clara al·lusió a Solidaritat, tot i que sense esmentar-la, Ridao va criticar que aquesta formació propugni una "agenda d'agitació i propaganda" dins el terreny polític. Per això, el secretari general va demanar a les bases municipalistes que, a l'hora de sumar, ho facin amb "tothom que sigui conscient que nosaltres som la força hegemònica dins l'esquerra nacional". El republicà Ridao també va demanar als alcaldes i regidors a no deixar-se endur pels resultats a les eleccions al Parlament i caure en el "derrotisme".

A l'Escola Municipalista del partit, feta a Lloret, Ridao va afirmar que, mai com ara, ERC s'ha troba en una situació "tan dolça" a l'hora d'afrontar unes eleccions municipals. Pel secretari general, l'aval que els permet anar als comicis amb garanties són els 200 alcaldes i els 1.600 càrrecs electes amb què compta actualment el partit arreu de Catalunya. Però, a més, Joan Ridao va voler deixar clar que els republicans afronten el futur amb solidesa. Ho demostren, com va dir el secretari, els més de 9.000 candidats (entre alcaldables i regidors) i les gairebé 700 candidatures amb què ERC afrontarà la cita amb les urnes a finals de maig.

El secretari general, però, té clar que les darreres eleccions al Parlament de Catalunya han d'obligar el partit a fer autocrítica. "Hem de constatar que, avui dia, aquesta esquerra apareix en bona part desorientada, fragmentada i amb un cert derrotisme", va raonear. Segons el seu parer, entre les mancances que ha arrossegat ERC mentre ha estat al Govern hi ha hagut "construir un relat" de partit. "Hem estat tan preocupats a treballar per al país, que el debat estatutari o la manifestació del juliol s'han vist com a trumfos del país i no d'ERC", va reflexionar el secretari general dels republicans.