Deu acusats de formar part d'una xarxa de narcotraficants que va tramar desembarcar 3.200 quilos d'haixix a una cala de Santa Cristina d'Aro l'abril del 2008 i que van ser enxampats a Tossa diuen que no tenen res a veure amb la droga. Durant el judici, que va començar ahir a l'Audiència de Girona, els processats van negar els fets i van assegurar que no van tenir notícia de cap descarregament de droga fins que els van detenir. Cal destacar que al mercat negre, l'haixix hauria tingut un valor de més de 4,6 milions d'euros i que els acusats, vuit homes i dues dones, s'enfronten a penes d'entre sis anys i sis mesos de presó i sis anys i nou mesos per delictes contra la salut pública. Tres implicats més, encara estan desapareguts tot i tenir dictades ordres de crida i cerca i no van comparèixer al judici.

Cal recordar que l'acusació pública sosté que els tretze acusats formen part d'una banda de narcotraficants establerta a les comarques gironines que van preparar el desembarcament de 3,2 tones d'haixix a la cala Giverola de la Costa Brava.

Així, doncs, a la banqueta dels acusats ahir hi havia una família sencera que viu a Caldes de Malavella -pare, dos fills i la parella d'un dels nois-, també una parella que treballava de guarda d'un xalet de Santa Cristina d'Aro, el germà i un cosí de l'home, i dos imputats més que diuen que estaven a la zona perquè hi havien anat a "buscar-se la vida". Tots i cadascun dels deu acusats es van desvincular del desembarcament i van assegurar que no tenen res a veure amb la droga.

Els pretextos són diferents, com un dels acusats que diu que havia anat a la zona a buscar feina perquè feia pocs dies que havia arribat al país de forma il·legal amagat dins un vaixell de contenidors o com la parella que cuidava una casa de la urbanització Rosamar que asseguren que, com feien sovint, van passar la nit a la casa amb uns amics i van negar ahir haver baixat a la platja el dia dels fets. La família de Caldes va afirmar que sí que tenia llogada la masia on la policia va trobar droga, combustible i elements per preparar el descarregament però van dir que la tenien rellogada a unes persones que pagaven en efectiu les mensualitat i que era una manera que tenien de treure un sobresou. "Allà no hi anàvem", va afirmar el cap de la família.

Segons la fiscalia, la xarxa de traficants de droga van ordir un pla per descarregar 3,2 tones d'haixix procedent del Marroc a la Costa Brava. El desembarcament s'havia de fer a una cala propera a la urbanització Rosamar de Santa Cristina d'Aro, només accessible des de camins restringits de la urbanització. És precisament en aquesta urbanització on vivia la parella que guardava un xalet. La nit del 23 al 24 d'abril, una embarcació pneumàtica d'uns 13 metres de longitud va arribar a la platja carregada amb 109 farcells de droga.

Llavors, un grup de persones es va apropar a l'embarcació i va començar a descarregar la droga però van fugir corrent quan van veure que un helicòpter de la Direcció adjunta de vigilància duanera els havia enxampat i van llençar els farcells per la borda. La policia va interceptar la llanxa a la cala Morisca de Tossa i va detenir els acusats.

La fiscalia demana que condemnin nou dels acusats a sis anys i sis mesos de presó per delictes contra la salut pública. A més, demana que els condemnin a pagar una multa de 13 milions d'euros. Per al desè acusat demana la mateixa multa i una pena de tres mesos més de presó, és a dir, sis anys i nou mesos de condemna perquè li aplica un agreujant de reincidència.

Les defenses, en canvi, sol·liciten que els absolguin. A més, demanen que siguin declarades nul·les les escoltes telefòniques que van permetre establir llaços entre la família de Caldes i els altres processats. Les defenses consideren que el jutge que va autoritzar la intervenció de telèfons ho va fer en un "acte de fe" i sense motivació suficient. Per la seva part, la fiscalia, en canvi, creu que va actuar estrictament i que hi havia indicis per autoritzar la intervenció telefònica. El judici continuarà avui.