Els estudis encarregats per l'Ajuntament de Figueres sobre el barri de Sant Joan -on viu un important col·lectiu d'ètnia gitana- conclouen que cal actuar a la zona i transformar-la. El consistori ha elaborat un informe i un recull d'imatges que aquest diumenge va lliurar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i que té com a objectiu aconseguir la implicació de la Generalitat en la remodelació i intervenció al barri. Es tracta d'una de les accions "preparatòries" que l'Ajuntament i el Govern català estan duent a terme des de fa algunes setmanes i que ha implicat una visita de l'Incasòl i diverses reunions tècniques entre representants d'ambdues administracions.

Objectiu: trencar amb la situació de gueto actual. I és que, segons l'anàlisi duta a terme a la zona, es considera necessària "una remodelació en profunditat del barri que inclogui a intervenció en habitatge i urbanisme com a aspecte fonamental i al costat social i educatiu". El document, segons el consistori, assegura que es tracta del moment idoni per abordar aquest tema davant de l'oportunitat de l'arribada del TAV, que "ressitua el centre de gravetat de Figueres cap a l'oest; la construcció dels nous accessos a l'estació, com el túnel de la ronda Nord per sota el castell de Sant Ferran i l'accés oest de l'A-2; o els desenvolupaments de l'ARE de la carretera de Llers".

Vila va fer arribar aquesta documentació a Recoder aprofitant la seva visita a la ciutat per la inauguració del Parc de les Aigües. Segons expliquen des del consistori, aquesta actuació s'emmarca en un programa d'accions "preparatòries" que Figueres i la Generalitat treballen des de fa setmanes.

La idea és "dissenyar la millor estratègia conjunta" per a la reforma d'aquesta zona de la ciutat i, per aquest motiu, també l'ha visitat el gerent de l'Incasol, Joan Llort, i han realitzat reunions amb representants d'ambdós governs.

Dispersar el "gueto"

Sobre aquesta zona de la ciutat, situada a l'oest, s'han projectat diverses actuacions que han variat amb els canvis de govern. L'actual, tot i que mai ho ha concretat del tot, proposa que sigui la pròpia pressió urbanística la que promogui que es dispersi el "gueto" que ha creat aquesta important comunitat. De fet, durant el mes de gener, els veïns de Llers van iniciar una recollida de signatures per reclamar més seguretat a l'hora d'accedir a Figueres des del vial que creua aquest barri. Estaven molestos i alhora preocupats perquè els llençaven pedres i els obrien portes per endur-se'n el que hi trobessin.

No és la primera vegada que passa, però les persones que hi passen habitualment estaven tipes d'experimentar aquestes situacions. Arran d'aquestes fets, Figueres va optar per incrementar la vigilància a la zona. Sigui com sigui, la voluntat de la ciutat és la d'encarar aquesta situació, però per fer-ho els cal el suport de l'Administració catalana.