L'ampliació de la planta de compostatge de la Selva, situada a Santa Coloma de Farners, permet que aquestes instal·lacions puguin tractar ara fins a 12.500 tones anuals de matèria orgànica. L'Agència Catalana de Residus (ACR) ha invertit 7,3 MEUR en les obres d'ampliació de l'equipament, que ara té una superfície de 20.000 m². L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà, s'ha mostrat confiat que amb aquestes millores es deixaran enrere les molèsties per males olors, i tot i la incertesa inicial davant la instal·lació de la planta del municipi, ha assegurat que tenir-la significa ara 'un senyal de modernitat'.

La planta de compostatge de la Selva, que es va començar a construir el 1997 i que en el seus inicis va causar malestar a Santa Coloma per les males olors, es presenta avui com una instal·lació 'moderna' que vol servir per 'iniciar una nova etapa' i perquè 'les molèsties quedin enrere', ja que el tractament 'no causarà problemes a la població', ha assegurat avui l'alcalde en la inauguració de l'ampliació.

La instal·lació se situa als terrenys annexes a l'antic abocador comarcal, i té una superfície ara de 20.000 metres quadrats, un cop finalitzades les obres, aquest mes de març. Es van iniciar a finals del 2009 i s'ha finançat amb 7,3 MEUR de l'ACR. La planta gestiona l'orgànica de tots els municipis de la Selva, tot i que també pot assumir-ne d'altres localitats de fora de la comarca.

En la inauguració, Solà ha fet una crida als municipis grans perquè s'impliquin en el tractament dels residus, ja que ha argumentat que no servirà de res que ho faci una localitat de 8.000 habitants si després una de 100.000 se'n desentén. 'Cal fer un pas endavant i ser-hi tots', ha subratllat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, ha alertat que els diners invertits en la planta obliguen a ser 'molt responsables', recordant que en molts municipis la gestió de les deixalles és la que genera més despesa després de la del personal.

'Sense la col·laboració ciutadana la planta no funcionarà de manera òptima'

La planta de compostatge funciona a partir de la matèria orgànica que la població recicla a les cases. Un cop ha passat per diversos filtres per eliminar-ne les impureses, es col·loca en naus descobertes perquè faci el procés de maduració, que dura entre 6 i 8 setmanes. Després es garbella per transformar-la en compost, de manera que ja està llesta per usar-la. Sobre el seu destí final, dependrà d'on la vengui el Consell Comarcal de la Selva, tot i que preferentment és per a agricultura i obra civil. El Consell no descarta destinar-la més endavant també a jardineria, tot i que aleshores el compost requerirà de més qualitat.

El director de l'ACR, Josep Maria Tost, ha fet una crida als ciutadans perquè separin correctament la matèria orgànica a casa. Així mateix, el president del Consell Comarcal de la Selva ha alertat que 'sense la col·laboració dels ciutadans la planta no funcionarà de manera òptima'. Ha explicat que s'estan fent campanyes en aquest sentit als pobles de la comarca, ja que la tasca educativa ha de ser 'continuada i permanent'.

La crisi arriba també a la gestió dels residus

Tost ha explicat que tot i que el pla territorial en infraestructures en matèria de residus finalitzava el 2011 (per donar peu després al pla 2011-15), amb la situació econòmica actual s'està replantejant la política establerta i segurament 'caldrà estirar' el pla actual i aplaçar un any el següent. Sobre si a llarg termini està prevista la instal·lació d'una planta de compostatge per comarca, Tost ha explicat que de moment tot just s'estan analitzant els fluxos de residus a la demarcació de Girona. Ha reconegut, però, que 'el país encara necessita instal·lacions bàsiques que el Govern haurà de fer'.

La normativa catalana obliga tots els municipis a recollir selectivament l'orgànica. Actualment, més de 700 ajuntaments d'un total de 947 ja han implementat aquesta recollida, d'acord amb el pla de desplegament de la recollida selectiva. Es calcula que en els pròxims mesos la resta de poblacions començaran a desplegar aquesta recollida.

A Catalunya, segons les darreres dades oficials (2009), es van recollir selectivament 1,5 milions de tones de residus municipals (fracció orgànica, vidre, paper, cartró o residus vegetals, entre d'altres). Aquesta xifra equival al 37,6% del total de residus que es van generar.

La inauguració de l'ampliació de la planta ha anat acompanyada d'una visita a les instal·lacions de l'empresa Nora SA, d'economia mixta (les parts públiques són l'Ajuntament de Blanes i el Consell Comarcal). La companyia és l'encarregada de recollir l'orgànica als municipis i traslladar-la a la planta.