Els productors de fruits secs han denunciat, a través del sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) retards en el pagament d'ajuts pel sector de la fruita seca. Els pagesos gironins (que es dediquen principalment al cultiu d'avellaner) fa mesos que esperen part dels ajuts que la Generalitat atorga cada any per tirar endavant amb la producció de fruits secs. Aquest fet ha provocat una onada de preocupació al sector, que s'ha agreujat després de l'ordre aprovada el dijous passat en la qual es contempla la possibilitat de retallar l'ajut de manera proporcional si les peticions superen els pressupostos estimats.

Últimament, els productors cobraven aquests ajuts (consistents en 60 euros per hectàrea) a finals d'any. Aquest 2010 però, l'anterior Govern ja va anunciar que no abonaria l'import i que aquest es faria efectiu durant el primer semestre de 2011. El nou Govern però, encara no ha traslladat la totalitat de les subvencions als agricultors, i no ho farà pressumiblement fins que no concreti els pressupostos de 2011, a finals d'aquest mes.

JARC afegeix que els productors han cobrat la part de la UE i del MARM però els queda pendent els 60 euros per hectàrea corresponents a Agricultura, i això, consideren, esdevé un cop molt fort per per un sector que ja està en crisi en un context de retallada pressupostària.

En aquest sentit, els productors denúncien que en l'ordre de dijos passat es preveu un import addicional estimat de 1.450.000 euros més però recalca "a aplicar en funció de les disponibilitats pressupostàries efectives" deixant la porta oberta a una possible retallada de l'ajut, fet que significa que ara per ara només hi ha garantit el 50% dels diners que realment fan falta per al sector.