La setmana passada, abans de les pluges del cap de setmana, el tram final de la desembocadura del riu Ridaura, a Platja d'Aro, va aparèixer ple de residus sòlids provinents de la xarxa de clavegueram de la localitat. El motiu, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Bas, és que en diversos punts de la localitat la xarxa d'aigües residuals està connectada a la de plujanes i, quan no funciona l'estació de bombeig que hi ha a prop de la desembocadura, tot va a parar a la llera del riu. No és tan evident quan el Ridaura porta aigua però, en el cas de la setmana passada, la llera queda plena de sòlids de les aigües negres. El Grup de Natura Sterna es queixa en aquest sentit que el sistema de recollida d'aigua residual ha de tenir una reixa per separar-ne els residus sòlids, cosa que veu que no existeix per l'aspecte que presentava la llera del riu. L'estació de bombeig i la depuradora són gestionats pel Consorci de la Costa Brava, mentre que el Ridaura correspon a l'ACA.

Així, la desembocadura del riu presenta dos problemes: les inundacions, que l'Ajuntament treballa amb l'ACA per solucionar-ho, i l'abocament d'aigües residuals. Bas ha explicat que l'estació de bombeig porta fins a la depuradora de Castell d'Aro les aigües residuals. Però, quan hi ha temporal o el mar puja de nivell, entra a la xarxa de desaigua i arriba a l'estació de bombeig, aquesta deixa de funcionar perquè no enviï aigua salada a la depuradora ja que el seu sistema de tractament no pot treballar amb aigua del mar. Amb aquesta situació, l'estació no bomba i és inevitable que les aigües fecals vagin a parar al riu seguint la conducció de les pluvials.

Si aquesta situació es produeix quan hi ha precipitacions, l'efecte queda molt més diluït a ulls de la gent perquè es barregen les aigües negres amb les pluvials i el riu se les endú. Però, com la setmana passada, sense pluges i amb el riu sec, només hi va haver aigües brutes que es van quedar a la llera com mostren les imatges publicades el divendres pel bloc espaciodedonyamanolita.blogspot.com. Les pluges d'aquest cap de setmana i el riu es van endur els sòlids de la llera.

L'Ajuntament està en contacte tant amb l'ACA com amb el Consorci de la Costa Brava per intentar arreglar aquest assumpte, que no és nou, i intentar separar les aigües fecals de les plujanes i evitar que vagin al riu.

Des del Grup de Natura Sterna es reclama que s'actui d'una vegada en aquest àmbit ja que considera que la gestió que es fa del tractament de les aigües del clavegueram no és la correcte, a més de trobar molt greu que no hi hagi una reixa per retenir els sòlids. I creu que s'ha d'exigir una solució als que gestionen l'àmbit.