La doble comptabilitat de l'empresa ni es qüestiona ni es jutja, és tan sols un element que haurà de permetre provar l'existència o absència dels delictes d'estafa i apropiació indeguda per part de l'exgerent i excontable -Jaume Francesc Mayorga Xirgu i Tomás Sánchez Sánchez respectivament- de les empreses Trigon SL i Planella Bonet SL, amb seu a Blanes. Ambdós han estat acusats pel propietari de les mercantils en considerar aquest darrer que haurien ideat una trama per quedar-se part dels beneficis empresarials.

Els suposats fets haurien sortit a la llum després de la tempesta escaiguda a Blanes el novembre de 2001 quan van quedar inundats els negocis i les filles del matrimoni que administrava les societats van tenir accés a la documentació. El cas ha quedat vist per sentència.

Els imputats reconeixen, igual que el fiscal, que havien pactat amb el seu cap percebre una part del sou amb diner negre provinent de la doble comptabilitat amb que s'administraven les empreses. Aquesta, que no és causa en el judici, es controlava diàriament en els llibres de comptes i s'exposava en les reunions que acostumaven a realitzar-se els divendres amb l'advocat de l'empresa qui, segons els imputats, estava al corrent de tot. El diner en negre hauria sortit de les compra-vendes immobiliàries.

Un d'ells va reconèixer haver utilitzat dues targetes de l'empresa en diverses ocasions i, fins i tot, haver comprat mobiliari particular per obtenir majors beneficis fiscals. Fins i tot hauria tramitat unes adopcions al Nepal utilitzant documents de l'empresa que acreditaven el salari que guanyava i que, en principi, no tenien cap perjudici per a la mercantil.

El fiscal troba provat que els dos imputats obtenien un salari major al declarat i admet la possibilitat que aquest l'obtinguessin mitjançant les esmentades targetes de crèdit.

Ambdós empleats van ser acomiadats i denunciats posteriorment en muntar una agència immobiliària. L'excap considerava el fet com un acte de competència deslleial que el jujtat va desestimar.

El robatori de documents

La dona del principal administrador assegura que aprofitant la inundació Mayorga i Sánchez van endur-se de les oficines la documentació que demostrava com s'haurien beneficiat del patrimoni empresarial. Assegura que no els va veure però sí que una tercera persona li ho hauria dit. Afegeix que ambdós tenien custodiada la informació amb clau i forrellat per impedir que ningú pogués tenir-hi accés mentre que els acusats sostenen que tots els documents estaven arxivats a les lleixes de les estanteries i eren fàcilment consultables.

A més, indica que el seu marit no estava al corrent de la doble comptabilitat perquè aquest hauria dipositat tota la confiança en Mayorga i així es dispensava de comprovar els comptes.

La filla de l'administrador recolza la versió de la mare però especifica que la suposada documentació perduda es va traslladar a una nau de Vidreres.