La Diputació de Girona ha decidit esgotar totes les vies legals per impedir la suspensió dels 15 articles del seu reglament d'ús del català que va anunciar dimarts el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per aquest motiu, la institució ha decidit seguir utilitzant el reglament actual i recórrer una interlocutòria que considera que aquest reglament imposa "directament" l'ús del català i, per tant, perjudica el castellà.

En un comunicat, la Diputació va expressar el seu desacord amb la decisió del TSJC, a més d'instar als partits polítics catalans a impulsar un Pacte Nacional a favor de la llengua catalana. En aquest sentit, remarquen que el reglament d'ús reconeix el català com a llengua vehicular de la Diputació de Girona, alhora que garanteix els drets individuals de totes les persones i no crea cap conflicte pel que fa a l'ús normal de les dues llengües oficials ja que respecte les seves respectives cooficialitats.

El president de la Diputació, Enric Vilert (ERC), va anunciar que no modificarien cap hàbit dels seguits fins a l'actualitat, i va afegir que "al ser una interlocutòria podem recórrer, i així ho farem, una mica mantenim l'esperit de la moció aprovada al seu dia per la qual en cap moment pensem que nosaltres hàgim perjudicat cap dret de cap institució ni persona".

Vilert va assegurar que la decisió del TSJC probablement "té una connotació política, ja que la denúncia es va interposar abans de les eleccions autonòmiques i la interlocutòria actual arriba poc abans de les municipals". La Diputació recorda que, d'acord amb el reglament, qualsevol ciutadà es pot dirigir a la institució en castellà i té dret a ser atès en aquesta llengua. Això, afirmen, "tan sols normativitza allò que s'està fent diàriament i de manera habitual a l'administració catalana des de fa molts anys, sense que això hagi provocat mai cap perjudici a la ciutadania".

Les veus de les altres formacions que conformen la Diputació també han anat en la mateixa línia. El portaveu de CiU a l'ens provincial, Jaume Torramadé va lamentar la suspensió del TSJC i va reafirmar-se en la idea de seguir amb el mateix reglament, mentre que la vicepresidenta, Teresa Farrés (PSC) va dir que "seguirem defensant el que vam aprovar els òrgans representats".

Solidaritat per la Independència (SI) s'ha decantat del costat de la Diputació . El seu diputat per Girona, Toni Strubell va acusar el TSJC de "vandalisme" i d'orquestrar "un nou intent d'extermini de la llengua catalana en l'àmbit de l'administració". També va mostrar-se en contra el diputat d'ICV al Parlament, Joan Boada, que va ressaltar la "incapacitat del poder judicial de no assabentar-se una vegada més de la realitat que viu el país"

El PP celebra la suspensió

En canvi, la reacció a les files del PP va ser ben diferent. La seva candidata a Girona, Concepció Veray, va celebrar en nom del partit la suspensió d'alguns articles del reglament ja que consideren que exclouen el castellà i fomenten el monolingüisme català a l'administració. "Vam denunciar i seguim denunciant aquest fet, ja que per anar a favor de l'ús del català no fa falta discriminar el castellà", va recalcar Veray, i va manifestar la voluntat que "els ciutadans de Girona es puguin expressar en qualssevol de les dues llengües cooficials sense necessitat de sentir-se menystinguts".

Tant el PP com Ciutadans (que ja es va pronunciar ahir) es van alinear amb Convivencia Cívica, l'organització que va recórrer el reglament de l'ens gironí al TSJC i que ja va aconseguir que el Tribunal Suprem declarés que el castellà no podia ser exclòs com a llengua vehicular de les escoles catalanes a finals de l'any passat.

"No canviem de llengua"

L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia també va voler fer una valoració sobre aquest tema. Segons el seu president, Agustí Carles, "no creiem que hi hagi hagut cap perjudici concret ni que cap persona en concret s'hagi pogut sentir discriminada sobre aquest tema".

Carles considera que la justícia no reflecteix les realitats lingüístiques d'aquest país ja que per un costat "fila molt prim per mirar els casos en els que suposadament es discrimina el castellà, i en canvi fa la vista grossa quan les administracions judicials no tenen en compte l'ús del català". Per aquest motiu, l'Associació ha engegat una campanya de sensibilització a favor de l'ús del català davant aquesta administració sota el títol "No canviem de llengua" per tal d'equiparar els drets lingüístics dels catalans quan s'hagin de dirigir a la justícia.