L'Ajuntament de Figueres s'està reunint amb les comunitats de veïns dels principals edificis de la ciutat per tal que es plantegin la possibilitat de llogar els seus teulats a inversors dedicats a les energies renovables i que siguin aquests els qui hi instal·lin plaques fotovoltaiques. Després que la Comissió d'Urbanisme de Girona hagi aprovat la modificació al pla general per a fer-ho possible, el consistori també planteja la possibilitat d'aplicar aquest sistema als equipaments municipals. Així ho ha explicat el regidor de Medi Natural, Richard Elelman (ICV), qui ha assegurat que la iniciativa permetria que els veïns en poguessin obtenir un benefici econòmic i, alhora, contribuir a les renovables.

Urbanisme va donar llum verda al canvi de planejament per tal que els edificis públics i privats de Figueres puguin instal·lar plaques solars, fotovoltaiques o micro aerogeneradors d'electricitat. La única condició és que aquests projectes no es col·loquin al nucli antic de la ciutat. Això permetrà, doncs, que "qualsevol persona privada podrà instal·lar-ne, però també tindrà el dret de llogar el seu teulat a qualsevol inversor i, així, obtenir diners a canvi". De fet, segons Elelman, han rebut ja diverses propostes d'empreses per a fer aquests tipus de projectes, però com que fins ara no tenien el Pla General modificat, no podien fer-ho. I és que, segons expliquen, fins ara la normativa preveia que als terrats de les construccions existents només s'hi poguesin instal·lar "elements comuns", i aquests sistemes de creació d'energia no eren considerats com a tals. Ara, la modificació, diu Elelman, "confirma l'aposta del Govern local per la promoció d'energia neta i més en una setmana on el debat de l'energia nuclear està d'actualitat".

El propi Ajuntament té previst treure a lloguer fotovoltaic diversos equipaments, entre els quals hi ha el cementiri municipal, l'OMAC, la biblioteca nova, Fisersa, Ecoserveis i diversos centre educatius. Aquest sistema permet que l'energia generada sigui alliberada a la xarxa elèctrica a canvi d'un benefici econòmic. En el cas de la coberta fotovoltaica de la plaça de Catalunya, el consistori serà el propietari de l'instal·lació, amb la qual cosa generarà un important estalvi elèctric. També ho és de les 14 plaques solars tèrmiques que s'han col·locat al teulat del pavelló poliesportiu i que permeten un estalvi de 1.650 euros anuals, a banda d'una reducció de les emissions de CO2.

Figueres ha impulsat durant aquest mandat l'ús de les energies renovables i per al vinent es planteja incentivar la instal·lació d'aquests sistemes entre els particulars. L'alcalde, Santi Vila, assegura que s'inclourà als pressupostos.