Aproximadament el 21 % de les persones residents a Girona que es van sotmetre a un trasplantament, van rebre l'òrgan d'un donant viu. Un total de 43 gironins van realitzar-se aquset tipus d'intervencions durant el 2010, en la majoria de casos per trasplantar-se un ronyo o el fetge. En aquest sentit, en 9 d'aquestes ocasions els els donants que van cedir els seus organs eren vius.

Segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt), 30 gironins es van sotmetre a trasplantaments de ronyó, el tipus d'intervenció més comuna. El segueix amb 9 el de fetge, 3 el de cor i 1 el de pulmó. Pel que fa al nombre de donants vàlids, la xifra va arribar als 13, mentre que la llista d'espera a finals de l'any passat era de 94 pacients (79 per un trasplantament renal, 12 per un hepàtic, 2 cardíac i 2 pancreàtic).

Per altra banda, el Departament de Salut constata que la disminució de donants en mort encefàlica es deu a l'èxit dels programes de prevenció de la mortalitat per accidents de trànsit (-60% en els darrers anys), així com al codi ictus (-30% en els darrers anys) i al codi infart (-30% en els darrers anys), que estan destinats a la prevenció de la mortalitat per malalties neurològiques i cardíaques i que han condicionat, l'any 2010, una esperada disminució.

El fet que la disminució de la donació a Catalunya no hagi repercutit més en el total de trasplantaments realitzats ha estat gràcies al Pla estratègic 2005-2010 de Salut, que l'any 2004 va observar l'estancament i la fluctuació a la baixa de donants en mort encefàlica i que va optimitzar i estimular el trasplantament de donant viu i el programa de cor aturat, entre d'altres. El titular de Salut, Boi Ruiz va recordar la necessitat de la donació d'òrgans, i va agrair la solidaritat dels donants i les seves famílies i la feina dels professionals.