Càritas de Girona preveu una "allau" de persones nouvingudes als tallers d'acollida lingüística i cultural a causa de la nova mesura del Govern, que diu que la llengua catalana serà la clau per aconseguir certificats d'arrelament. En aquest sentit, l'entitat creu que el català ha de ser determinant "però no excloent" de cara a obtenir el certificat. El curs 2009-2010, Càritas ha alfabetitzat en català més de 700 immigrants i enguany preveu augmentar-ne el nombre. Les nacionalitats dels alumnes són molt diverses, tot i que les més nombroses són la marroquina, la subsahariana i la llatinoamericana. Precisament, Càritas i l'Associació Catalana per a l'Educació, la Formació i la Recerca (ACEFIR) van signar ahir un conveni per al foment del català entre la població immigrada.

Segons Càritas de Girona, la nova mesura del Govern de la Generalitat que aposta perquè el català sigui determinant per aconseguir el certificat d'arrelament farà que més persones nouvingudes s'apuntin als tallers d'acollida lingüística i cultural. L'entitat, però, ha matisat que el català ha de ser determinant, "però no excloent". El responsable dels tallers d'acollida lingüística, Ezequiel Mir, va assegurar que el que pretenen és ajudar a certificar l'esforç que fan les persones nouvingudes. "Nosaltres volem ser una força més, en català", va precisar. El nou conveni signat per Càritas i ACEFIR servirà, precisament, per a fomentar la llengua catalana entre la població nouvinguda.

Més de 700 alfabetitzats

Durant el curs 2009-2010, Càritas ha alfabetitzat en català més de 700 persones procedents d'altres països. En total, es tracta de 326 dones i 377 homes; una xifra menor respecte a la del curs passat, quan es va enfilar fins als 839 alumnes. Aquesta disminució l'atribueixen a la crisi econòmica, ja que diversos immigrants han retornat als seus països d'origen i també per la proliferació de noves estratègies migratòries, com ara el trasllat a països tercers. Tot i això, enguany preveuen un augment i que el nombre es torni a situar en els 800.

Segons va explicar Mir, les nacionalitats dels nouvinguts que s'apunten als tallers d'acollida lingüística i cultural són molt diverses, tot i que les més nombroses són la marroquina, amb un 42%, les procedents de l'Àfrica subsahariana, també amb un 42%, seguides de les llatinoamericanes, amb només un 8%.

Per la seva banda, la presidenta d'ACEFIR, Rosa Falgàs, va assegurar que els nouvinguts procedents d'Orient són als que els costa més entendre la importància d'aprendre el català. Falgàs, a més, va destacar que una de les mancances més importants que hi ha per alfabetitzar en català és que no hi ha mètodes publicats. "La nostra associació va publicar l'any 2004 el primer i únic mètode per ensenyar a les persones analfabetes la llengua catalana", va indicar. Segons va afegir, hi ha molts mètodes per aprendre català amb estudis, però en canvi gairebé no n'hi ha per a persones analfabetes.