Els sindicats educatius majoritaris (Ustec·STEs, CCOO, Aspepc-SPS i FETE-UGT) reclamen al Departament d'Ensenyament que restitueixi als centres els diners que els ha retallat, que posi en marxa un pla per recuperar el que s'ha anat perdent durant els últims anys, que recuperi i ampliï les plantilles i que restableixi les condicions laborals i salarials dels professionals de l'educació. Aquestes són les prioritats que plantegen al Departament, a més d'exigir una reunió urgent a la consellera Irene Rigau i advertir que promouran mobilitzacions si la situació no canvia.

Els sindicats han fet un front comú per expressar el seu rebuig a les retallades pressupostàries que afecten l'educació i acusar la Conselleria de dur a terme polítiques contràries a l'objectiu que es va fixar la consellera quan va prendre possessió del càrrec: reduir el fracàs escolar.

En la seva opinió, Irene Rigau està seguint la mateixa línia de "retallades constants" que -des del seu punt de vista- el Departament d'Ensenyament ha vingut realitzant els últims anys i, a més de denunciar aquest fet, alerten que les reduccions pressupostàres efectuades per la nova Conselleria perjudiquen la qualitat de l'atenció a l'alumnat, els centres públics, els seus professionals i els serveis educatius.

Ustec·STEs, CCOO, Aspepc-SPS i FETE-UGT repassen les diferents retallades aplicades fins ara i comencen denunciant la supressió de centenars de professionals de les plantilles, tant dels centres com dels serveis educatius, i critiquen que aquesta mesura s'hagi dut a terme malgrat l'increment del nombre d'alumnes.

Continuen recordant la reducció d'entre un 20 i un 35% de les dotacions pressupostàries del Govern destinades a pagar el manteniment dels centres, "que s'afegeixen a les anteriors i superen el 42% acumulat en els últims 3 anys" i "comprometen el funcionament normal dels centres" -avisen.

També afirmen que s'està acomiadant molt de personal interí i temporal, es fan trasllats forçosos i no es cobreixen totes les substitucions de baixes degues a malaltia o altres circumstàncies del personal laboral i d'administració i serveis.

El llistat de greuges dels sindicats continua amb la reducció de places que es convocaran en les properes oposicions, cosa que nega a "milers d'interins i substituts la possibilitat d'accedir a un lloc de treball estable".

Relacionat amb les condicions salarials dels professionals de la docència, recorden les retallades de sou que -afirmen- han suposat una pèrdua de poder adquisitiu superior al 8,5%.

També lamenten la paralització de les noves construccions d'escoles i instituts i, per tant, el manteniment d'un gran nombre de barracons. A tot plegat hi afegeixen la possibilitat de cobrar taxes als estudiants de Formació Professional i que el conseller d'Economia ha avisat de la possibilitat de privatitzar i externalitzar diversos serveis complementaris a l'ensenyament públic.