Una altra conducció és possible. Circular en la marxa més llarga possible i a baixes revolucions, mantenir la velocitat de circulació al més uniforme possible i evitar el punt mort. Aquestes són algunes de les tècniques que s'ensenyen en els cursos de conducció eficient i que permeten reduir entre un 10 i un 25 per cent de combustible.

Es tracta d'una senzilla i eficaç estratègia per reduir l'impacte que suposa a la butxaca del consumidor l'escalada del preu del carburant. Aquesta darrera setmana el preu del litre de gasolina ha repuntat per sisena setmana consecutiva marcant nou rècord. Un litre de gasolina costa 1,324 euros.

Ja sigui per reduir costos o per consciència mediambiental, cada vegada més gironins s'uneixen a la moda de la conducció eficient. La Generalitat va oferir l'últim any 580 cursos de conducció eficient totalment subvencionats a les comarques de Girona. No obstant això, segons les autoescoles de la demarcació, la demanda va ser inferior i van quedar places lliures. Aprendre a conduir d'una manera més eficient no suposa una gran inversió de temps. "El curs dura quatre hores. Primer es fa una conducció prèvia per veure què fa el conductor", explica el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala. "Després es fa una classes teòrica on s'explica la conducció eficient i passes un vídeo. Finalment fas el mateix recorregut amb l'alumne per posar en pràctica els consells que se li han donat", afegeix Sala.

A la pregunta de quins vicis detecten als conductors, la llista que elabora Sala és llarga: "conduir amb marxes massa forçades, no parar el motor quan s'ha de fer una aturada superior a mig minut, circular en punt mort...".

"Mirar lluny perquè les coses et vinguin més a poc a poc i així tenir temps de preveure-les. Per exemple, si veus una curva, deixar anar gas i evita frenar a l'últim moment". Aquest és un dels consells per estalviar combustible de Ramon Caus, president de la comissió de circuits de la Federació Catalana d'Automobilisme. Una recomanació que aquest diumenge van posar en pràctica la vintena d'automòbils que van participar en el campionat ECOseries a Castellolí, on no es premiava qui anava més ràpid sinó qui consumïa ?menys. La propera cita amb el campionat de conducció eficient serà el 17 d'abril al circuit d'Alcarràs.