És una de les mesures del pla de d'austeritat que el Departament de Salut va presentar per estalviar diners, i ja s'està posant marxa. La conselleria ha començat el programa per simplificar l'estructura administrativa que comportarà entre altres coses una reducció d'alts càrrecs i comandaments. Per dur a terme aquesta iniciativa, el conseller Boi Ruiz ha ordenat la creació d'un full de ruta que té per objectiu "impulsar, coordinar, proposar i supervisar les accions a dur a terme per al desenvolupament racional i sostenible de l'organització pública de salut".

El Diari Oficial de la Generalitat publicava ahir les pautes que seguirà aquest programa, com per exemple que tindrà una vigència de dos anys (sense perjudici de la possibilitat de pròrroga) "si l'assoliment dels seus objectius ho requereix". En aquest període de temps, diverses persones de l'àmbit públic hauran de col·laborar per analitzar el conjunt del sector i decidir una estratègia de simplificació que sigui "coherent amb les estratègies polítiques d'actuació".

Amb això Salut busca diversos resultats. En primer lloc, fer que el pla d'austeritat tingui un efecte sobre les despeses destinades a l'administració, amb una reducció d'alts càrrecs i comandaments, l'aprimament de les estructures directives , la reducció de la quantitat d'òrgans col·legiats i altres entitats adscrites.

Aquest és un dels reclams que els professionals sanitaris de les comarques gironines han anat anunciant en els darrers mesos, fins al punt que molts ho veuen com la sol·lució principal per garantir la continuitat d'un sistema que, segons Salut, és actualment "insostenible". Els facultatius consideren, per exemple, que hi ha massa carrecs intermedis i això és un gran entrebanc per la bona viabilitat del sistema.

Un altre objectiu de la conselleria de Boi Ruiz és el de retallar en tots aquells aspectes que ara per ara menys necessita el sistema sanitari. Per això, el programa també està pensat per reduir a la meitat les despeses de representació, comunicació, estudis, publicitat i protocol, entre altres. Això va lligat amb una intenció de potenciar l'administració electrònica per "facilitar la feina dels professionals sanitaris, empreses proveïdores i la ciutadania". És a dir, una digitalització del sistema que permeti estalviar diners en burocràcia.

Racionalitzar llocs de treball

Fonts del Departament de Salut van matitzar ahir que alguns punts del programa ja s'estan duent a terme, si bé els resultats encara no s'han pogut quantificar. No obstant, el programa també vol proposar fórmules organitzatives i normatives que facin possible la reassignació de recursos humans entre els òrgans de Salut, així com també als processos de racionalització de llocs de treball. El text però, puntualitza que es farà "respectant els drets i condicions laborals dels professionals".

Amb tot això la conselleria pretén estalviar prop d'un 25% del total. Les ja anunciades retallades en la prestació de serveis sanitaris i asssistencials (augment de llistes d'espera o o l'aturrada de nous projectes, com el de l'hospital Trueta) superen el 40% d'aquest, mentre que les directrius per estalviar en farmàcies i inversions sumen prop d'un 30%.

Segons els seus creadors, el pla de xoc, que tindrà una durada limitada en el temps, està pensat per aguantar el model de la sanitat pública catalana i contribuir, d'aquesta manera, a garantir la sostenibilitat de les polítiques socials, de les quals la salut és un element fonamental. Dins el paquet de mesures també hi ha el compromís de la Generalitat de requerir a l'Estat que faciliti l'ajustament de les despeses sanitàries a través del finançament previst en el principi de lleialtat institucional.